Двуминутните сапунени сериали са новия хит

След превземането на Китай, двуминутните сапунени опери настъпват към САЩ и другите части на света.

от Redlink
Двуминутните сапунени сериали са новия хит

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Нововъзникващ развлекателен формат набира скорост в Китай: микродрами. Излъчващи се в двуминутни епизоди, които са адаптирани предимно от китайски уеб романи, тези малки формати са толкова популярни, че пазарът вече се оценява на 37,4 милиарда CNY. Сега дистрибуторът FlexTV насочва вниманието си към зрителите в САЩ и по света.

Уеб късометражните сериали са онлайн драми за вертикален екран, всеки епизод е дълъг около 2 минути, а сюжетът е компактен и непрекъснат. Обикновено сериалът е общо около 80 до 120 епизода. Понеже са своеобразен видео формат - кръстоска между филм и роман, кратките сериали имат уникални характеристики в създаването на съдържание. Те често се фокусират върху кулминацията на сюжета и концентрирано показване на конфликти, с което провокират резонанс и размисли в ограничено време и пространство. Типичните теми включват комедия, младежки проблеми, семейство, екшън, пътуване във времето и т.н.

На китайския пазар този формат присъства от години и има собствена хронология:

Ембрионален етап (2013-2018): През 2013 г. Youku Tudou стартира мини-сериала „Неочаквано“, който поставя началото на индустрията на късометражната драма. По същото време стартират различни кратки драми, като стилът е предимно забавен, а качеството варира.

Етап на растеж (2019-2020): В края на 2020 г. Държавната администрация на радиото, киното и телевизията добавя нов раздел „Интернет микро-късометражна драма“ към системата за регистрация, като по този начин официално включва микро-късометражните драми в екосистемата на видеодрамата.

Етап на надпревара (2021-2022): Големите платформи навлизат в бизнеса за микро-късометражна драма. През 2021 г. са заснети 398, а през 2022 г. в платформата за видео съдържание са регистрирани близо 2800, което е годишно увеличение от 600%. През декември 2022 г. Държавната администрация на радиото и телевизията издава „Становище за насърчаване на просперитета и развитието на късометражните драми“.

Етап на експлозия (2023 г. до днес): Онлайн микро-късометражните драми стават масови, появяват се голям брой на различни теми и много от тях стават популярни. През март 2023 г. в Китай се провежда за първи път „Форум за развитие на индустрията за микро-кратка драма“, а през април 2023 „Capital TV Program Spring Promotion Conference“ създава секция за рисков капитал за кратка драма.

Сега дистрибуторът FlexTV предлага и на публиката по света кратки онлайн драми напълно безплатно, с допълнителни бонус точки. Потенциалният ръст на формата е под въпрос, но съдейки по успеха в налагането на TikTok, може би се задава нов световен формат. TikTok е водещата медия на по-младата публика и благодарение на това времето за внимание се съкращава, а развлекателните формати трябва да се адаптират буквално в реално време. Може би в двуминутните сериали се крият бъщещите хитове.