Двадесет и пет годишните тийнейджъри или синдромът Питър Пан

от Redlink
Двадесет и пет годишните тийнейджъри или синдромът Питър Пан

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучванията показват, че периодът на физическо и емоционално съзряване се измества все по-напред във времето. Това води до поведенчески промени, които имат своите позитиви. Обществото трябва да се адаптира към новите 25-годишни тийнейджъри.

Отменянето и отлагането на абитуриентските балове тази година не промени с нищо представата, че завършването на училище слага край на детството и бележи навлизането в света на възрастните. Традиционно периодът на съзряване, наречен пубертет или тийнейджърска възраст, продължава от 10 до 19-годишна възраст. В последните години обаче се появяват изследвания, които опровергават тази дефиниция и изместват възрастта доста нагоре.

Колко дълго трае пубертета

Според проучване на Кралската детска болница в Австралия, периодът на съзряване продължава поне до 24-годишна възраст. Това смело твърдение, което разтяга периода на детството почти до четвърт век, има много потвърждения в различни поведенчески изследвания. Наблюдение върху осем милиона тийнейджъри на възраст между 13 и 19 години, проведено от 1976 до 2016 година и публикувано в Child Development доказва, че днешните млади хора са ангажирани много по-малко и от много по-късно в дейности, които се приемат за определящи в израстването - сексуални контакти, първа работа, шофьорска книжка и така нататък. Тези тенденции се забелязват във всички развити страни, включително и у нас.

Негативи и позитиви на късното съзряване

Една четвърт от гимназистите завършват без да имат шофьорска книжка – нещо немислимо за предишните поколения. Това може би не е чак толкова лошо от гледна точка на родителските притеснения, наред с факта, че днешните младежи излизат да се забавляват далеч по-малко и, вероятно свързано с това, правят много по-малко секс от връстниците си през 90-те. Изглежда сякаш днешните 19-годишни са като някогашните на 13 и нищо чудно, че в края на гимназията едва ли може да се смятат за зрели хора.

Решенията на младежите да отлагат във времето важни стъпки като завършване на магистратура (в България по данни на фондация Фридрих Еберт 89% завършват образованието си след 27 годишна възраст ) или купуване на свой дом, са главно икономически. В България 80% от мъжете и 60% от жените под 30 години живеят с родителите си (по данни на Евростат от 2018 година) и средно възрастта за напускане на родителския дом е 30 години. Логично, това измества доста напред във времето събития като брак или деца.

Основната причина за тези особености в поведението си остава времето, прекарано онлайн, което за така нареченото Поколение Z (Generation Z) замества редица социални активности. Вместо разговори на живо – съобщения по месинджър, вместо личен автомобил - споделен транспорт, вместо секс - онлайн порно (в последното сегашните младежи водят решително спрямо всички предишни поколения).

Всичко това си има своите добри страни. Късният старт на пиенето и секса намалява значително инцидентите, свързани с неразумно пиянство или ранна бременност. По-интересното е друго. В периода на израстване човешкият мозък е много по-пластичен, тоест има способност да учи лесно и бързо да се адаптира. Съзряването е свързано с изграждане на устойчиви модели на ефективност в поведението, които водят до намалена пластичност. Проучванията показват, че изместването на пубертета към по-късна възраст води до повишени способности за учене след 20-годишна възраст (според изследвания на университета в Лайден).

Изглежда, че синдромът Питър Пан е реален факт и обществото трябва да се адаптира към тези промени. Някои застрахователни компании вече променят политиката си и разрешават децата да останат част от застрахователния план на родителите до навършване на 26 години. У нас (по данни на Фридрих Еберт) 55% от хората над 25 години взимат важни решения заедно с родителите си, които остават най-важното влияние в живота им.

Удължаването на пубертета е предпоставка за по-късно намиране на място в света, но пък от по-зрели емоционално и интелектуално индивиди, което е само за добро. Имайки предвид, че продължителността на живота се покачва непрекъснато – изглежда, че младите хора са прави да не бързат да пораснат.