Дигитални близнаци под наем

Художници, актьори и публични лица изпробват способността на AI да възпроизведе талантите им.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Дигитални близнаци под наем

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дигитализирани версии на артисти, модели и знаменитости се очертават като виртуални посланици на новата AI ера – разбира се срещу заплащане. Някои далновидни артисти поставят нов стандарт, като използват изкуствен интелект, за да развият максимално своите таланти, музика и присъствие, като същевременно да запазят правата и контрола върху своите дигитални двойници.

Супермоделът Ева Херцигова вече има свой оторизиран дигитален двойник. Създаден съвместно с Unsigned Group и виртуална продуцентска компания Dimension Studios, нейният „метачовек“, разработен по нейно подобие, може да участва в нови проекти, активации и промоции в образа на младото й «аз», докато тя остарява. Генерирани от платформата за създаване на «метачовеци» на Unreal Engine, нейните изображения, виртуални движещи се двойници и дори нейното копие като модел на подиума могат да бъдат използвани (срещу определена цена) за всичко - от модни активации до игри и завладяващи изживявания. Херцигова казва пред Vogue, че физическият процес на пресъздаването й като дигитален аватар я кара да се чувства сякаш се „преражда“.

Певицата Граймс обяви през април, че ще позволи на всички – фенове, други изпълнители, продуцентски компании – да създават песни с нейния глас срещу споделяне на хонорара 50-50. Фанатиците на музиката и изкуството постепенно откриват способностите на AI да пресъздава и използва повторно гласове, музика и съдържание, заедно със способността да ги променят и манипулират по различни начини. Една седмица след като Граймс даде публично разрешение за използване на гласа й, тя стартира Elf.Tech: софтуерна програма с отворен код, която може да се използва за копиране на гласа й.

Миналата есен образът на актьора Брус Уилис бе използван от компанията Deepcake за буквално копиране на образа му в реклама на руски мобилен оператор без неговото изрично разрешение. След като компанията използва дигиталния близнак на Брус Уилис в рекламата, това бе посрещнато с оплаквания от представителите на Уилис: „няма съществуващо партньорство или споразумение между Брус и Deepcake “, казват те пред Variety. Когато очевидната способност на Deepcake да създава дигитални близнаци без съгласието на оригинала предизвика обратна реакция, компанията е принудена да заяви, че въпреки че могат и създават дигитални близнаци на знаменитости, те не притежават правата върху тях.

Ключовата тема в тези сценарии е съгласието. Когато актьорите и знаменитостите се съгласят да бъде създадено и използвано тяхно дигитално копие и им се плаща за това, тези технически постижения могат да оцеляват и да процъфтяват. С по-добри процеси, взаимно уважение и споразумения и прозрачни случаи на употреба, дигиталните близнаци могат да се използват толкова дълго, колкото съществува самата технология.