Ева Херцигова е първият супермодел със свой дигитален аватар - метачовек

Phygital моделите ли са бъдещото на модната индустрия?

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Водещата агенция за таланти Unsigned и студиото за виртуална продукция, Dimension, работиха съвместно със супермодела Ева Херцигова, за да създадат нейн реалистичен 3D дигитален аватар в реално време. Реалистичният дигитален двойник на супермодела вече е създаден и е готов да завладее световете на виртуалната и разширената реалност, докато марките все повече изследват бъдещето на дигиталната мода. Този проект бележи първата стъпка на Unsigned в представянето на таланти в дигиталния свят и съвместното притежаване на авторски права (IP), с тези, които представляват. Нещо повече, Ева е първият супермодел от реалния живот, който дебютира като хиперреален 3D аватар.

Херцигова е сканирана от всички ъгли от 70 камери, които улавят всеки дребен детайл от движенията и израженията ѝ, генерирайки данни, които екип от визуални артисти след това използва, за да я пресъздаде нейно съвършено копие като триизмерен „метачовек“ (MetaHuman). „Метачовекът“ на Херцигова вече може да позира, да бъде преобличан, осветен, прическата и гримът ѝ могат да бъдат преработени, а тялото и изражението на лицето й са готови за анимиране с помощта на улавяне на движение или традиционна анимация. Дигиталната мета версия нa Херцигова може да има множество приложения в реално време, като модни ревюта във виртуална реалност, триизмерни изживявания в обикновен интернет браузър, моделиране на цифрови облекла, видео стрийминг на живо, онлайн игри, но също и в двуизмерни видеоклипове и снимки.

Ева Херцигова коментира: „Процесът на раждане на моя мета-човек беше невероятен, наистина се чувстваше като майчинско изживяване: пресъздаването на всеки аспект от мен, като мен. Моята кожа и кости, начинът, по който се движа, мръщя вежди, усмихвам се: и в същото време всичко може да се промени с един бутон или клик с мишката, моят поглед, усмивка, фон, възраст – всичко може да се промени и коригира. Моят мета-човек може да ходи на работа, да бъда сниман и стилизиран от най-невероятните креативни умове. Днес аз мога да съм в Лондон, Париж, Милано и Ню Йорк, докато всъщност съм вкъщи и готвя вечеря за децата си“

Гавин Миал, главен изпълнителен директор на Unsigned, казва: „Ева винаги е била пионер, така че сме развълнувани да започнем това виртуално пътешествие с нея. Растежът на дигиталната мода предоставя огромни възможности не само за таланти, но и за марки, гъвкавостта и творческите възможности, които предоставя, са безкрайни.“

MetaHuman аватарът на Херцигова е създаден с помощта на технологията MetaHuman на Epic Games. Това е пълна „фигитална“ (Phygital – смесица от физическо и дигитално) рамка за създаване и анимиране на изключително реалистични човешки герои. Тази технология се използва във видео игри, модата, създаването на филми или всеки друг проект на Unreal Engine. Epic Games за първи път представиха своите MetaHumans през 2021 г., създадени за да улеснят създаването на реалистични дигитални хора. Оттогава непрекъснато подобряват технологията си, която е еволюирала до точката, в която ще можем да заснемаме реалистични лицеви анимации направо от своя iPhone още от това лято. Въпреки че досега за модната индустрия са създадени редица дигитални модели, Ева става първият истински супермодел, който дебютира като хиперреален 3D аватар. Херцигова обаче не е единствената известна личност, която се е превърнала в MetaHuman: суперзвездата на NBA Лука Дончич представи своя MetaHuman версия още през септември 2022г..