Дез-инфлуенсване

Нова посока в инфлуенсър маркетинга отговаря на нарастващите нужди на потребителите за честни ревюта на продуктите и въздържане от свръхпотребление.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Дез-инфлуенсване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Поколение от нови, независими инфлуенсъри реагира на прахосничеството и на натиска на индустрията за красота, като пренасочва последователите си далеч от прекалено рекламирани продукти и услуги.

Дез-инфлуенсването – или актът да се каже на последователите какво да не купуват – е най-новата форма на автентична ангажираност, която възприемат както инфлуенсърите, така и последователите им. Към средата на февруари хаштагът #deinfluencing има над 159,5 милиона гледания в TikTok. Ел Грей, която публикува като @basicofcourse за своите 10 700 последователи в TikTok, казва пред Glossy, че потребителите са „уморени от постоянния поток от микро-тенденции и „задължителни“ артикули, особено когато погледнат по-отблизо банковите си сметки .” Glossy разказват и за популярната и гледана отново и отново поредица от постове на Мади Уелс (@maddiebwells) в TikTok, където тя разказва на своите 302 500 последователи кои продукти не работят за нея и защо. Преобръщането на сценария с честни рецензии и лични гледни точки помага на тези инфлуенсъри да изградят доверие и вяра у своите последователи.

Джей Ричардс, съосновател на Imagen Insights, споделя с Wunderman Thompson Intelligence своята гледна точка за отношението на поколението Z към свръхконсумацията. „Реалността по отношение на устойчивостта и свръхпотреблението е, че конкретно в Обединеното кралство сме изправени пред ужасна криза на разходите за живот. Конкретно Gen Z е демографска група, която иска да се чувства вярно представена и която наистина цени свързаността. За много млади хора в момента идеята, че трябва да си купят най-новата бърза мода, грим или най-нов модел телефон е непостижима, което води до преминаване към по-внимателен подход към консуматорството."

Според Vogue бъдещето на инфлуенсър маркетинга е както офлайн, така и в по-нишови категории. Традиционните препоръки от високопоставени знаменитости губят благоразположението на потребителите, които все повече се фокусират върху фактите. Вместо това те се обръщат към инфлуенсъри, с които могат да се асоциират, на чиито предпочитания имат доверие и следователно биха се вслушали, когато става въпрос за промоции на продукти.

Доверието и честността са задължителни за успеха на дез-инфлуенсването. Hyram Yarbro, популярно лице за красота и грижа за кожата в платформите на социалните медии, е добре известен със своите снимки и препоръки за продукти. Неговата автентична гледна точка му е спечелила слава, но собствената му линия в Sephora се проваля, защото финансовия интерес пречи на обективната му оценка за нея.

Потребителите в различни индустрии са се превърнали в своеобразни кучета-пазачи, които търсят истински, експертни препоръки и са уморени от необосновани съвети от онлайн личности. Дез-инфлуенсърите печелят доверието на потребителите, като признават, че не всеки продукт е за всеки потребител, че някои артикули струват повече, отколкото си заслужава да се плати за тях и подчертават кои марки, продукти и услуги са най-полезни за потребителя.

„Ние сме в постоянен диалог с нашата общност и това, което забелязваме, е истинско желание за прозрачност“, казва Ричардс. „Социалните медии определено се превръщат в по-открито честно място, което отдавна е необходимо. Мисля, че това се движи от желанието на Gen Z да разберат проблемите, пред които е изправено обществото и да противодействат на факта, че социалните медии не отразяват реалния живот от много дълго време."