AI помага за автоматично намаление на цените в магазините

Цените на храната в супермаркетите Hoogvliet автоматично се намалява с помощта на AI

от Redlink
AI помага за автоматично намаление на цените в магазините

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пресните храни са един от най-трудните за оптимизиране отдели за хранителни стоки, поради краткия си прозорец между „пресни и вкусни“ и „директно за изхвърляне“. Супермаркетите се опитват да поставят стикери с намаления на артикулите, които са близо до изтичане на срока на годност, но това е както трудоемко, така и неточно. Wasteless, израелски стаптъп твърди, че динамичното ценообразуване е решението. Сега то се тества от Hoogvliet, верига супермаркети със 71 магазина в Холандия.

Използвайки технологията Wasteless, цените на бързоразвалящите се храни се намаляват автоматично. Вместо еднократно намаление, след като даден продукт наближи срока на годност, отстъпките се прилагат постепенно. Електронните етикети на рафтовете показват цената на продукта и срока му на годност. Опаковка кисело мляко с пет дни до края на годността например, ще бъде на цена различва от тази на същия артикул с дата на годност, която е по-напред във времето. Това означава, че клиентите могат да видят точно колко ще спестят, ако купят продукт, чийто срок на годност скоро ще изтече.

Сроковете на годност не са единственият определящ фактор — Wasteless използва и други релевантни данни за пазаруване. Ако метеорологичните прогнози за летните уикенди са за топло и слънчево време, системата ще задържи намалението на месото за барбекю. Или ако количества от даден продукт с епродават по-бавно и се натрупват, по-големия дискаунт може да стимулира потребителите да купуват. Софтуерът за ценообразуване е проектиран да се учи и да се адаптира към навиците на клиентите за покупка. Hoogvliet изпробва системата в три от своите магазини и Wasteless изчислява, че търговците могат да намали разходите си, свързани с отпадъците, с 30% и разходите за намаления с 50%.

Оптимизирането на намаленията чрез управлявани от изкуствен интелект решения като Wasteless намалява негативното въздействие върху околната среда чрез намаляване на хранителните отпадъци. Потребителите активно търсят по-ниски цени, тъй като инфлацията кара мнозина да дадат приоритет на стойността при пазаруване. Например в проучване от 2022 г., 53% от американците казват, че се не се срамуват да признаят, че търсят най-изгодните сделки.