80% от хората се чувстват по-включени в метавселената, отколкото в реалния живот

Ново глобално проучване разглежда човешките аспекти на метавселената.

от Redlink
80% от хората се чувстват по-включени в метавселената, отколкото в реалния живот

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Метавселената често е определяна като следващата итерация на интернет, съчетаваща безпроблемно нашия физически и дигитален живот. Тя е много неща: платформа за игри, виртуално място за продажба на дребно, инструмент за обучение, рекламен канал, дигитална класна стая, портал към изцяло нови виртуални изживявания. Въпреки че метавселената продължава да бъде дефинирана, нейният потенциал да отприщи следващата вълна от дигиталната ррволюция е безспорен. През първите пет месеца на 2022 г. повече от 120 милиарда долара са инвестирани в изграждането на технология и инфраструктура на метавселената, което е повече от два пъти повече от 57-те милиарда долара, инвестирани през цялата 2021 г.

Дискусиите за създаването на виртуални светове в метавселената присъстват в плановете на много модни, автомобилни и търговски марки. Човешката страна на потребителските дейности в метавселената обаче не е съществена част от диалога в момента. Затова и Momentum Worldwide - първата в света глобална експириеншъл агенция, която е и партньор за метавселената на Американската асоциация на рекламните агенции (4As), стартира свое глобално проучване с помощта на количествени и качествени методи сред 4500 участници от седем държави: Канада, Япония, Мексико, Испания, Обединеното кралство, САЩ и MENA региона (Близкия Изток и Северна Африка).

Елена Клау, глобален главен стратегически и аналитичен директор в Momentum Worldwide, коментира: „Метавселената е дума, която се катапултира във фокуса на вниманието на всички днес, но означава различни неща за различните хора. Само чрез разбирането на какво искат хората от това пространство и как те го използват, можем наистина да знаем как най-добре да създадем смислени, дългосрочни преживявания, които отговарят на желанията на хората за вдъхновение, индивидуалност и приобщаване. Потенциалът е огромен."

Изследването на Momentum Worldwide установява, че 80% от хората се чувстват по-включени в метавселената, отколкото в реалния си живот. Потребителите сега гледат към метавселената, за да запълнят три основни аспекта на живота си – вдъхновение, индивидуалност и приобщаване.

По данни на McKinsey повече от 120 милиарда долара са инвестирани в изграждането на технология и инфраструктура на метавселената през 2022 г., за да се достигне до почти 3/4 от потребителите по света (71%), които обещават да се съсредоточат повече върху психическото си благополучие и се стичат към метавселената, за да търсят вдъхновение, да бъдат себе си и да се свързват с другите по по-положителни и приобщаващи начини. Експоненциалният растеж и възприемането на новите маркетингови технологии доведоха до метавселената, но въздействието, което тези технологии оказват върху хората, трябва да бъде ключово съображение за стратегията за метавселената на всяка марка.

Потребителите се присъединяват към виртуални платформи, за да се забавляват, да бъдат предизвикани, да намерят вдъхновение и да се свържат с другите. Глобалното изследване на Momentum Worldwide показва, че:

– 80% от потребителите намират метавселената за много по-приобщаващо място;
– 63% не са имали представа, че са били в метавселената през цялото това време;
– 85% харесват, че могат да променят външния си вид, както пожелаят;
– 79% казват, че техните приятели в пространството ги приемат такива, каквито са, а не как изглеждат.

Джейсън Алън Снайдер, глобален главен технологичен директор на Momentum Worldwide, коментира: „Метавселената е комбинаторна иновация на сложни технологии. Доскоро комбинираните технологии, които формират изживяването в метавселената, бяха скъпи за внедряване и потребление и следователно непрактични. Практиката в комбинирането на тези технологии вече е зряла, разходите за внедряване са намалени и изживяването на метавселената е широко достъпно, така че приемането ѝ от страна на потребителите е наситено. Марките също възприемат метавселената в голям мащаб. Сега научаваме как се държат и чувстват хората в метавселената. Една особено интересна област е връзката между идентичност и личност. Идентичността в метавселената е разширение на нашите много идентичности в реалния свят. Ние сме свикнали да конструираме псевдоидентичности за себе си на работа, в личния си живот, с приятели и семейството си и в социалните медии. Марките научават, че идентичността и личността са две различни неща и не винаги са взаимосвързани. Разбирането на това, което потребителите искат от метавселената, тяхното поведение и мотивация да постигнат щастие, да намерят бягство от реалността и да търсят включване, са жизненоважни за насочването на това как марките и бизнесите трябва да се държат. Наложително е марките да разберат кога могат или трябва да нарушават очакванията относно идентичността и личността. Новата възможност е да помогнем на марките да се справят с търканията между идентичността и личността в метавселената."

Хелън Мъмфорд Соул, известен лидер на мисълта в сферата на дигиталната трансформация и лайфстайл и хепинес коуч, казва: „Въпреки че дори не сме близо до пълното разбиране на въздействието на метавселената, това изследване е важно, защото показва положителния потенциал на технологиите. Докато хората се борят да постигнат щастие, изглежда, че намират нови начини за изживяване на принадлежност и общност в метавселената. В аналоговия свят това значително допринася за щастието."