6 основни тенденции в инфлуенсър маркетинга за 2022 гoдина

Дългосорчните партньорства, always on стратегии, базирането на данни и cross channel кампании са сред тенденциите за 2022, посочени от специализираните компании

от Redlink , Източник: Cure Media, Wearesocial, Media guru
6 основни тенденции в инфлуенсър маркетинга за 2022 гoдина

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всяка изминала година носи нови платформи за социални медии, нови видове съдържание и нови начини за марките да достигнат до потенциалните си клиенти. По данни на Wearesocial през 2021 г. активните потребители на социални медии по целия свят са повече от 4,55 милиарда. Повече от 91% от търговците на дребно използват поне две социални мрежи за своите маркетинг активности. На този фон все повече и повече компании пренасочват все по-голямата част от маркетинговите си бюджети към инфлуенсър маркетинг, а стойността на индустрията се е удвои спрямо 2019 г., нараствайки от 6,5 милиарда долара на 13,8 милиарда долара само за три години.

След предизвикателствата на 2020 г. и 2021 г., когато марките се опитаха да актуализират своите маркетингови и рекламни кампании, за да се свързват по добре с аудиториите, които бяха принудени да си стоят у дома, 2022 г. изглежда обещаващо за инфлуенсър маркетинга. Бизнесът постепенно установява, че може да работи виртуално, а също така все повече и повече потребители искат да пазаруват онлайн. И тъй като някои от традиционните маркетингови методи са несъвместими с пандемията, марките се опитват да ги заменят със създатели на съдържание и инфлуенсъри. Тяхното значение и популярност нарасна и вероятно и през 2022 г. ситуацията няма да е различна.

Какви са тенденциите в инфлуенсър маркетинга за 2022 година, според прогнозите на водещите специализирани в инфлуенсър маркетинг компании:

1. Базиран на данни инфлуенсър маркетинг.
Заедно с развитието на инфлуенсър маркетинга, значението на данните и планирането ще нараства, а през 2022 г. договорите и споразуменията, основани на ефективността, ще нарастват. Колкото повече пари инвестират марките, толкова по-важнa става възвръщаемостта на инвестициите, а количествено измеримите данни при инфлуенсър маркетинга са точно толкова важни, колкото във всеки друг маркетингов канал. Бизнесът е по-заинтересован от проследяването на показателите в социалните медии, които им показват, че инфлуенсъра с когото работят, си струва парите, които му се плащат. Докато мрежите за инфлуенсъри вече имат някои анализи и отчети, отделните инфлуенсъри също ще трябва да разберат какви показатели са важни за социалните медии. По данни на Cure Media , близо 4 от 10 марки казват, че инвестират 10 до 20% от маркетинговия си бюджет в инфлуенсър маркетинг, а 1 от 10 марки казва, че инвестира повече от 40% от бюджета си.

Управляван от данни, инфлуенсър маркетингът осигурява по-висока ефективност и като цяло по-висока възвръщаемост на инвестициите. Възможностите за използване на данни са сравнително широки: от намирането на форматите на съдържание, които ще работят най-добре за дадена целева група, до определянето на разумен размер на инвестиран бюджет.

2. Интересът към дългосрочни партньорства ще расте и ще доминират always on стратегии.
Според Cure Media, през 2022 г. марките и инфлуенсърите ще се обединят в дългосрочни проекти, а не в еднократни и краткосрочни спонсорирани кампании. Все повече компании се отдалечават от базирания на кампании инфлуенсър маркетинг, предпочитайки постоянни партньорства и always on стратегия – в идеалния случай чрез повече инфлуенсъри.

В резултат на това марката ще си създаде постоянно присъствие в социалните мрежи. Когато става дума за измерване и оптимизиране, използването на always on стратегия е от решаващо значение за успеха в тази бързо равиваща се среда.

Какво е always on подход? Винаги активният инфлуенсър маркетинг означава марката да установи постоянно присъствие в социалните медии чрез инфлуенсъри, които нейната целева аудитория следва, с които са свързани и на които разчита. Идеята е да се гарантира, че марката се появява в емисиите (и животите) на своите потребители по време на техните „моменти на нужда“, но също с течение на времето полага солидни основи, за да се подсигури, че е на първо място в съзнанието на потребителя, когато от нея възникне нужда, за да се стигне до покупка. При ниска лоялност към марката са необходими няколко интеракции за конвертиране на потенциални клиенти в купувачи, а това няма как да се постигне с еднократна кампания.

3. Преминаване от текст и изображения към аудио и видео съдържание.
Всяка година, поне през последните осем години, видеосъдържанието е в списъка не само на тенденциите в инфлуенсър маркетинга, но и на маркетинговите тенденции като цяло. Мрежите се подобряват в световен мащаб, 5G се разпространява по целия свят, а оптичният интернет е вече нещо обичайно в много страни. В резултат на това хората днес консумират все повече и повече видео и аудио съдържание. Въпреки че текстът и изображенията все още не са изчезнали и Instagram все още е една от най-популярните социални мрежи, може да се очаква, че акцентът върху видео и аудио съдържанието ще се увеличи през годината. С нарастващата популярност на TikTokи въвеждането на Instagram Reels ще се появи и още повече видео съдържание.

По данни на Wearesocial 30% от хората на възраст 18-34 г. използват социални медии с включен звук много повече, отколкото преди пандемията. Това, заедно с продължаващия възход на подкастите, TikTok и YouTube създава много нови възможности за изграждане на емоционална връзка с потребителите. Създателите на съдържание в Twitch, YouTube и подкасти са с все по-голямо значение. Много създатели се появяват на множество платформи с известна степен на припокриване на аудиториите.

4. Премахване на силоза на инфлуенсър маркетинга.
Поставянето на инфлуенсър маркетинга в силоз означава извършване на ограничен брой случайни въздействия, еднократни успехи, които съществуват извън вашата по-широка маркетингова стратегия и следователно не могат да бъдат надградени или използвани ефективно. Вместо това, докато работите винаги в рамките на вашата базирана на данни стратегия, трябва да поддържате цялостно разбиране за това как инфлуенсър маркетингът се свързва с другите ви маркетингови канали и си взаимодейства с вашата по-широка стратегия. И не забравяйте да бъдете отворени относно това как различните канали могат да си сътрудничат и да се допълват взаимно. Според Cure Media през 2022 г. марките трябва да могат да проследяват пътуването на потребителя си през каналите и през цялата маркетингова фуния на продажбата, за да разберат къде се случва конверсията и защо. Само ако инфлуенсър маркетингът е интегриран в цялостната маркетингова тактика (вместо да бъде отклонение), марката може да придобие цялостно разбиране за възвръщаемостта на инвестициите и да осигури максимална ефективност.

5. Cross channel кампании.
По данни на statista.com средното време, прекарано на ден в социалните мрежи е 2 часа и 25 минути. Докато през 2012 г. средният потребител на социална мрежа е имал три социални акаунта, днес те са до осем. Средният потребител използва множество платформи всеки ден, така че cross channel кампаниите се превръщат в необходимост, а не във въпрос на избор. Както марките, така и инфлуенсърите трябва да спазват деликатния баланс между това да останат подходящи за платформата и релевантни за марката, като гарантират, че създават съдържание, което говори за предпочитанията на различната аудитория, без да компрометира собствената си идентичност.

6. Акцент върху автентичността.
През последните няколко години има голям интерес към „автентично“ съдържание. Инфлуенсърите трябва да внимават за съдържанието, което създават за брандове, за да гарантират, че продуктите, които популяризират, резонират с тяхната аудитория. Това също е нещо, на което марките трябва да обръщат внимание. Дори най-атрактивните инфлуенсъри няма да могат да запалят своите последователи по продукт, който не ги интересува. Вместо това, както инфлуенсърите, така и марките трябва да търсят партньорства само с тези, чиято аудитория се припокрива с тяхната.

Има много предимства от това да имате стратегия, основана на данни и аlways on подход за вашия инфлуенсър маркетинг през 2022 г., а специалистите препоръчват комбинирането на тези тактики като най-ефективния начин за постигане на най-добри резултати за марката. За да можете да проследявате резултатите, трябва да гледате на канала с холистично мислене и да не го третирате в силоз. Никой човек не е изолиран и нито една платформа или инфлуенсър маркетинго стратегия не трябва да бъде изолиране – всеки еемент трябва да се вписва в следващия.