6 ключови тенденции, които ще определят инфлуенсър маркетинга през 2023 г., очертани в доклад на Ogilvy

От хиперлокализирани общности и iCommerce до AI инфлуенсъри и абонаментни услуги, инфлуенсърството е на път да създаде нова ера за брандовете

от Redlink
6 ключови тенденции определящи инфлуенсър маркетинга през 2023 г. очертани в доклад на Ogilvy Снимка: Alexandra Koch, Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Приходите на пазара на инфлуенсър маркетинга се увеличават значително в световен мащаб в последните години, като през 2016-та са били $1,7 милиарда, а през 2022 г. се оценяват на $16,4 милиарда. Нов доклад на Ogilvy разкрива тенденциите в инфлуенсър маркетинга, които ще позволят на марките да изграждат познатост, да подобряват ангажираността на аудиториите и да стимулират ръстa на приходите си през 2023 година.

„В епоха, в която потребителите са затрупани със съдържание чрез множество устройства, инфлуенсър маркетингът е новата непрекъснато развиваща се граница на маркетинга. За потребителите автентичността и достоверността изпреварват директните търговски подходи“, казва Рахул Титус, глобален ръководител на отдела за влияние за Ogilvy PR и водещ автор на доклада.

Една от ключовите тенденции, идентифицирани в доклада е iCommerce - икономиката на влиянието. Средно хората прекарват по 2,5 часа на ден в социалните медии и продажбите чрез платформите на социалните медии се предвижда да достигнат почти 1,3 милиарда долара. Тази година 80% от потребителите са направили покупка въз основа на препоръка на инфлуенсър. Защо? iCommerce среща аудиториите там, където те са и там, където искат да да направят покупка, което го прави един от най-ефективните начини за продажба. TikTok се превърна в третата по големина социална платформа и най-мощната културна и търговска сила за днешния потребител, а не само за Gen Z и поколението Alpha в свят, в който 36% от потребителите са на възраст над 30 години. TikTokMadeMeBuyIt има 29,3 милиарда показвания и стимулира iCommerce, като тества магазини на живо, които предоставят на марките безпрецедентна възможност за кампании. 49% от потребителите на TikTok вече са съобщили, че са направили покупка през платформата.

Рахул Титус коментира: „Инфлуенсър маркетингът работи, защото хората вярват повече на други хора, отколкото на брандове. Инфлуенсърството позволява на марките да се свържат с аудитории по начин, по който никой друг маркетинг не може – с автентичност. Тъй като се насочваме към икономическа несигурност, наложително е брандовете да са ефикасни и ефективни с разходите си.“

Силата на хиперлокланото е една от очертаните тенденции за 2023 г. Сътрудничество с инфлуенсъри, които споделят опит, ценности и интереси на микро аудитория – подкрепена от тяхната географска близост към публиката – е мощен начин за марките да оказват въздействие. Докато се насочваме към икономическа несигурност, овладяването на силата на хиперлокалното влияние позволява на марките да заобикалят моделите на продажбите на масовия пазар и да адресират целевите си аудитории по нови, ефективни и автентични начини.

Други изследвани в доклада тенденции са абонаментните услуги и изкуствените хора. Платформи като OnlyFans и Patreon стават мейнстрийм и този бизнес модел ще определи 2023 г., отключвайки нов поток от приходи за създателите отвъд платената реклама. Дори изкуствените хора – под формата на AI – стават все по-реални. През 2015 г. имаше само 9 регистрирани AI инфлуенсъра, а днес те са над 200. Хората вече се чувстват все по-комфортно с виртуалните светове и като цяло имат по-голямо приемане и желание за ангажиране с виртуални личности. Марките могат да създават сложни AI личности, които могат допълнително да бъдат оформени от околната среда и общностите около тях. Истинското им предимство е не само в потенциала им за безкрайна еволюция, но също така и в това, че те биха могли да бъдат много по-малко рискови от истинските хора, не изискват договор, не се отклоняват от марката и не налагат ограничения. Техният успех и привлекателност за хората се крият в тяхната уникалност, в това какво представляват и в нивото на персонализация, което могат да предоставят.

Други тенденции, които трябва да наблюдавате според авторите на доклада на Ogilvy, включват нарастването на влиянието на инфлуенсър маркетинга върху здравето. 40% от хората казват, че информацията, намерена в социалните медии, влияе върху начина, по който са се справили с хронично заболяване, възгледите им за диетата и упражненията, както и избора им на лекар – така че изборът на инфлуенсъри е от решаващо значение.

В доклада на Ogilvy една от ключовите тенденции за 2023г. е надхвърлянето на единственото число при инфлуенсърите и работата с групи, а не само с отделни известни лица. Колаборациите между създателите дават на брандовете разнообразие, и ново ниво на обхват и творческа ефективност. С демократизирането на сътрудничествата между създателите на съдържание и с премахването на бариерите пред тях идва спонтанността, от която марките се нуждаят, за да се вградят в съвременната култура. Ефективната колаборация не е просто сливане на две публики – подобно на закупуването на две платени медийни лица, а среща на творчески умове за сливането на общности в нещо ново и по-мощно. Тези сътрудничества, когато са направени добре, имат капацитета да създадат нова идентичност за марката.

„Бъдещето на инфлуенсър маркетинга е в реалните хора с истински истории, предизвикващи истинско въздействие. Притежавайте своя разговор, или някой друг ще го направи" казва Титус Рахул.

Всяка от шестте идентифицирани в доклада тенденции ще позволи на брандовете да получат достъп до процъфтяващата икономика на влиянието по различен начин. Пълният доклад е достъпен тук.