2024: Състоянието на модата

За осми път най-авторитетната медия в модния бизнес The Business of Fashion заедно с McKinsey & Company публикуват годишния си доклад и прогнози за бъдещето на модата.

от Redlink
2024: Състоянието на модата

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Очаква се модната индустрия да постигне годишен ръст на продажбите между 2% и 4% през следващата година.

Макроикономическият и геополитическият натиск, както и климатичната криза са пречка за растежа на индустрията, затова повече от 50 процента от анкетираните модни мениджъри планират да повишат цените, за да подпомогнат бизнеса си.

Анкетираните лидери определят генеративния AI, устойчивостта и пътуването като основните посоки, предлагащи възможности за растеж и иновации през 2024 г.

Това са 10-те теми на модната индустрия, които ще определят нейния дневен ред през 2024 г.:

1. Фрагментирано бъдеще

През 2024 г. глобалните икономически перспективи вероятно ще продължат да бъдат нестабилни. Тъй като новите и продължаващи финансови, геополитически и други предизвикателства влияят силно върху доверието на потребителите, модните пазари в САЩ, Европа и Китай са изправени пред различни сложни задачи, изискващи от доставчици, марки и търговци по-добро планиране за извънредни ситуации.

2. Неотложност на въпросите за климата

Честотата и интензивността на свързаните с екстремните метеорологични условия събития през 2023 г. означава, че климатичната криза става още по-видима, оставяйки процесите за производство и дистрибуция в модата особено уязвими. Климатичните рискове се повишават повсеместно и модната индустрия не може повече да отлага изграждането на устойчиви вериги за доставки и намиране на варианти за намаляване на емисиите.

3. В режим на почивка

Потребителите се подготвят за най-голямата година на пътуване от преди пандемията. Но промяната в ценностите означава, че пътуващите имат различен набор от очаквания, въпреки че пазаруването остава високо в дневния им ред. Марките и търговците трябва да обмислят освежаване на дистрибуцията и стратегиите по категории, за да посрещат пътниците където и да са.

4. Новото лице на инфлуенсърите

Време е марките да актуализират своите подходи за работа с инфлуенсъри. Нова гвардия от креативни личности привлича вниманието на марките, печелейки доверие и фенове сред ключовите аудитории. Работата с тези личности през 2024 г. ще изисква различен тип партньорство, акцент върху видеото и готовност от страна на бизнеса да се откаже до известна степен от творческия контрол.

5. Преоткриване на връхните облекла

Технологично разработеното облекло за открито е подчинено на популярността на по-здравословния начин на живот от страна на потребителите след пандемията, както и от „gorpcore“, като е вероятно производството му да се ускори още повече през 2024 г. Повече марки за облекло на открито вероятно ще пуснат лайфстайл колекции, докато лайфстайл марките вървят в посока на вграждане на технически елементи в колекциите си, което допълнително размива границите между функционалност и стил.

6. Gen AI на творчески кръстопът

След година на пробив за генеративния AI, през 2023 г., вече се виждат примери на използване в творческите индустрии, включително модата. Улавянето на стойността на тази трансформираща технология през 2024 г. ще изисква модните играчи да погледнат отвъд автоматизацията и да изследват нейния потенциал за увеличаване на продуктивността на работещите творчески професии.

7. Силата на Fast Fashion

Конкуренцията в бързата мода вероятно ще стане още по-ожесточена през следващата година. Претендентите, водени от Шейн и Тему, променят тактиката около ценообразуването, клиентското изживяване и скоростта. Успехът на тези разрушители на статуквото, както и на познатите марки вероятно ще зависи от способността им да се адаптират към променящите се потребителски предпочитания, като същевременно се ориентират в регулациите, които могат да повлияят на индустрията.

8. Всички погледи към марката

Маркетингът на марката вероятно ще бъде отново в светлината на прожекторите през следващата година, тъй като модната индустрия е изправена пред променящ се пейзаж, в който маркетингът на ефективността вече не царува. Емоционалните връзки на потребителите с марките вероятно ще бъдат критични, тъй като търговците на мода преориентират своите подходи, за да наблегнат на дългосрочните стратегии за изграждане на марка.

9. Правила за устойчивост

Ерата на саморегулиращата се устойчивост в модната индустрия наближава своя край по целия свят. В различните юрисдикции новите правила могат да имат широко въздействие както върху потребителите, така и върху модните играчи. Марките и производителите трябва да преработят бизнес моделите си, за да ги приведат в съответствие с предстоящите промени.

10. Търсене с обратен ефект

Промените в потребителското търсене водят до обратен ефект, при който съкращенията на поръчките се увеличават в различни части на веригата за доставки, оказвайки натиск върху доставчиците на мода. През 2024 година, ако предлагането трябва да бъде в крак с очакваното подновяване в търсенето, марките и търговците на дребно трябва да обмислят фокусирането върху прозрачността и укрепването на стратегическите си партньорства.

Пълният доклад е наличен тук.