15 важни E-commerce тенденции за 2023 година

След две години на пандемия и космически ръстове в онлайн търговията, какво очаква в бъдеще ритейлърите в диджитъл и кои са водещите тенденции за 2023

от Redlink
15 важни E-commerce тенденции за 2023 година

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Купувачите постепенно се завръщат към традиционното пазаруване, но същевременно и навиците им за онлайн търговия са вече установени. Експертите прогнозират, че световните продажби онлайн ще скочат от около 5 трилиона щатски долара до малко над 8 трилиона долара до 2026 г.

За да се възползват от този растеж, онлайн търговците трябва да се вгледат в тенденциите, които се появиха по време на пандемията, като същевременно следят променящите се очаквания и предпочитания на потребителите.

От преминаване към пазаруване в магазини до финансови страхове, топ 15 на тенденциите и влиянията в електронната търговия за 2023 г. включват:

Омниканали

Близо 75% от купувачите използват множество канали преди покупка, а 73% от потребителите съобщават, че използват различни канали по време самото пазаруване. Пазаруването не свършва – или често само започва – на уебсайта на фирмата или марката. За доброто преживявате във всички канали трябва:

Предоставяне на гъвкави възможности за плащане и връщане

Сътрудниците в магазина да имат достъп до клиентския акаунт, за да предоставят по-добро обслужване.

Отразяване на наличностите в магазина онлайн в реално време

За някои компании купувачите може да имат различни очаквания онлайн спрямо тези в магазина. Изживяването трябва да се оптимизира така, че да отговори навсякъде най-добре на техните нужди.

Мобилно пазаруване

Мобилните устройства представляват 71% от трафика на онлайн пазаруването и генерират 61% от онлайн поръчките според Statista. До 2024 г. се очаква глобалните продажби през телефон да достигнат близо 4,5 трилиона долара и да съставляват 69,9% от общите продажби на електронна търговия. Това означава дизайн на услугите на първо място за мобилни изживявания, предлагане на удобни за телефон опции за плащане (като Apple Pay и Google Pay) и осигуряване на лесно мобилно плащане.

Търговия в социалните мрежи

Според данните 48% от потребителите е вероятно да купуват директно от TikTok. Gen Z по-специално използва TikTok за търсене и препоръки за продукти – дори повече от Google.

Глобалните продажби чрез платформи за социални медии се оценяват на 992 милиарда щатски долара през 2022 г., а прогнозите сочат, че същите ще достигнат около 2,9 трилиона щатски долара до 2026 г.

Обслужване на клиенти

87% от потребителите харчат по-малко или напълно напускат марки, които не предоставят добро обслужване на клиентите си.

Проблем с инфлацията

Въздействието на инфлацията върху потребителските разходи вероятно ще продължи и през 2023 г. Бюджетите са ограничени и купувачите внимават какво купуват. Един от механизмите за задържане на клиентите е да се въвеждат бюджетни варианти на услугите – това, което сега подготвят големите стриймъри като Netflix, които ще предлагат евтини пакети с включена реклама.

Устойчивост

52% от потребителите казват, че пандемията ги е накарала да ценят повече устойчивостта. За да отговорят на тази тенденция, марките трябва да се ориентират към:

Продажба на продукти, направени с по-устойчиви материали.

Инвестиране в по-екологични опаковъчни материали.

Позволяване на потребителите да избират по-устойчиви опции за доставка (напр. „Изпратете всички артикули заедно в един пакет, вместо да ги изпращате, когато станат налични“).

Улесняване на хората да рециклират артикули или да пазаруват употребявани артикули директно от сайта.

Търговия втора ръка

65% от всички купувачи използват някаква услуга за препродажба или повторна търговия.

Персонализиране

60% от потребителите казват, че ще станат постоянни клиенти след персонализирано пазаруване. Когато онлайн магазините използват данните, които клиентите споделят за по-персонализирано изживяване, ангажираността на клиентите, лоялността и крайните резултати растат експоненциално.

Абонаменти

Онлайн платформите стимулират задържането на клиенти и приходите с абонаментни модели. Почти 35% от седмичните онлайн пазаруващи използват абонаменти.

BOPIS

Купуването онлайн с вземане от магазина (BOPIS) стана много популярно по време на пандемията и купувачите не са готови да се откажат от него. BOPIS предоставя на потребителите възможността да пазаруват онлайн и да планират получаването на артикулите от физически магазин. В световен мащаб BOPIS се прогнозира да бъде пазар от 703 милиарда долара до 2027 г.

Начини на плащане

Дигиталните и мобилните портфейли представляват около половината от световните платежни транзакции за електронна търговия, което безспорно прави дигиталните портфейли най-популярният метод за онлайн плащане. PayPal е най-добрият канал за онлайн плащания, с огромните 60% от пазарния дял. PayPal има над 426 милиона активни потребители, което позволява опростени покупки в много валути.

Нови потребители навлизат в пазарните пространства

Що се отнася до покупателната способност, по-младите поколения изглежда ще запазят бизнеса на търговците онлайн, като 32% от поколението Z заявяват, че ще харчат повече през празничния сезон през 2022 г. – видима разлика от всички останали 46% от потребителите, които планират да затегнат коланите.

Разширена реалност, AI, Metaverse

Купувачите се ангажират с 3D изображения на продукти почти 50% повече от статичните.

Доставка

93% от клиентите казват, че прозрачността на поръчките е много важна за цялостното им клиентско изживяване. Клиентите искат да знаят дали поръчката им е обработена, къде се намира на всяка стъпка от пътя и кога ще пристигне – ето защо скоростта, комуникацията и персонализирането са ключови фактори за удовлетворяване на очакванията за доставка на съвременните потребители.

UGC: Генерирано от потребителите съдържание

В TikTok UGC видеоклиповете са с 22% по-ефективни от видеоклиповете на самите марки. UGC може да помогне на марките да спечелят доверие, като същевременно стимулира истинска ангажираност. Тъй като това са два ключови елемента на дигиталната търговия днес, не е чудно, че UGC дебютира в списъка с тенденции в електронната търговия за 2023 г.