„Зелените“ продукти и инфлацията – проблеми и решения

В анализ за сайта WARC Карл Уест от quantilope анализира аспектите, в които растящата инфлация се отразява на купувачите, предпочитащи екологични или „зелени“ продукти.

от Redlink
„Зелените“ продукти и инфлацията – проблеми и решения

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Все повече купувачи се стремят да купуват продукти, които им помагат да чувстват, че дават своя принос за спасяването на планетата, независимо дали избират органични продукти, такива с местни съставки, избягват тези, които допринасят за неустойчиви практики като обезлесяването или гледат да купуват биоразградими/рециклируеми опаковки.

Тези по-чисти и по-екологични покупки често имат по-висока цена от базовите опции. Има няколко причини за това – липса на търсене, по-високо качество на суровините или допълнителни разходи за провеждане и поддържане на честни и справедливи бизнес практики.

Въпросът за много „зелени“ марки, изправени пред нарастващите разходи за суровини е колко могат да увеличат цените, преди купувачите да преминат към по-достъпни продукти?

Фактът, че някои хора плащат, за да пазаруват по-устойчиво, оспорва теорията за разминаването между стойност и действие, според която въпреки най-добрите си етични или устойчиви намерения, когато става въпрос за избор на продукт на рафта, повечето хора се ръководят от цената. Проучване, разглеждащо потребителските тенденции в устойчивостта за 2022 г. установява, че по-голямата част от купувачите (79%) все още се ръководят предимно от цените в решението си кои храни и напитки да закупят. Само един на всеки петима прави щадящ планетата избор като дава приоритет на устойчивите опаковки (20%) и купува продукти с местни съставки (19%).

Разбира се не може да се отрече невероятно важната роля, която цената играе при решението за по-устойчиво пазаруване и ограничаване на въздействието на покупките върху планетата. Това обаче не означава, че потребителите никога няма да плащат повече. В изследването се открива голям сегмент от хора, които са толкова свръхчувствителни към намаляването на употребата на пластмаса и изкореняването на пластмасовите отпадъци, че правят всичко възможно да ги намалят при покупките си, като същевременно разделят и рециклират пластмасата, която понякога трябва да купуват.

Тези Waste Warriors (борци с отпадъците) съставляват една трета от купувачите във Великобритания и 42% от купувачите в Германия. Обикновено по-възрастни хора, с по-голям дял на възраст от 40 до 49 години в сравнение с другите сегменти, те са преобладаващо с университетско образование, обитатели на малки градове или предградия и имат малко по-висок доход от средния. Те силно вярват, че опазването на околната среда е един от най-важните въпроси на нашето време.

Друг важен клъстър купувачи са така наречените „инспектори по съставките“, които активно проверяват за вредни съставки в храните като палмово масло, което може да има по-малко пряко, но не по-малко опустошително въздействие върху планетата.

Тези „инспектори по съставките“ (32% от купувачите в Обединеното кралство и 29% от купувачите в Германия) са фокусирани основно върху съдържанието на храната, която купуват, като те пазаруват каквото могат от местни производители, защото вярват, че това може да има положително влияние върху планетата. Парите са много по-малко пречка за тази група, отколкото времето и усилията.

Разбирането какви са нагласите към устойчивото пазаруване на целевата група на марката е от решаващо значение. Това е особено важно, защото потребителите стават все по-взискателни към това какво очакват от марките и все повече избират да купуват марки, които са в съответствие с техните собствени вярвания.

Изображенията за въздействието на неустойчивите избори – като пластмасовите отпадъци в океаните или протестите срещу изменението на климата - действат като постоянно напомняне, че няма планета Б. Тази нарастваща активност затваря празнината между стойност и действие, но ще дойде момент, в който ценовият праг ще го направи невъзможно. Това е мястото, където марките могат да покажат своята подкрепа. Те трябва да намерят баланс в доказването на своите устойчиви ценности на конкурентна цена.

Каквито и действия да предприема една марка с твърденията си за устойчивост, тя трябва да се увери, че ги съобщава ясно на потребителите. Изследването подчертава объркването относно това кои продукти са устойчиви. Само по въпроса за рециклирането, с над 25 различни използвани стандартни етикета за рециклиране, за потребителя е трудно да избере. Когато действието е лесно за вписване в ежедневието, хората са щастливи да го приемат.

Марките, които ще бъдат в най-добра позиция да спечелят в бъдеще, трябва да отговорят на притесненията на потребителите относно устойчивостта, да адаптират подхода си и да съобщават ясно какво правят, без да ги карат да плащат твърде много.