Юлиан Добрев от Blue Point Research and Consulting за предизвикатествата пред бизнеса от инфлацията и икономическата и политическа несигурност

"Работа на по-високи обороти и нови продукти с висока добавена стойност ни помагат да балансираме ефектите от инфлацията"

от Redlink
Юлиан Добрев от Blue Point Research and Consulting

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В рубриката RedChair, екипът на redlink.bg задава на рекламодатели и представители на комуникационния бранш 4 въпроса за бизнес средата у нас през 2022 и как войната, политическата и икономическата несигурност и инфлацията се отразяват и ще повлият и в бъдеще на съответния бизнес сектор. На червения стол разговаряме с Юлиан Добрев - Създател и Директор анализи в BluePoint research and consulting. Юлиан има над 25 години опит в областта на маркетинговите изследвания и е участвал активно в над 800 изследователски проекта в различни индустрии. Дългогодишен член е на журито Effie Bulgaria. Ето какво отговаря Юлиан Добрев на нашите 4 въпроса:

Каква е годината за BluePoint до момента? Kакви са най-големите предизвикателства или постижения в бизнеса ви?
Не можем да се оплачем от липсата на предизвикателства през последните 2 години. Стартирахме с надеждата за една по-спокойна и предвидима година, но се оказа, че събитията в световен план предвещават друго. В икономически аспект инфлацията и последвалите трудности с планирането се оказаха сериозен проблем за бизнеса.

В тази връзка ние решихме да насочим усилията си към нови методологии, които да бъдат в помощ на нашите клиенти и ги тествахме в практиката. Чрез специализиран софтуер симулираме различни ценови нива на конкретна марка и ключови конкуренти, на база, на които прогнозираме пазарен дял. По този начин успяваме да дадем отговор на големият въпрос: „С колко да променим успешно цените си и да спечелим от това?“.

В средата на годината създадохме и в момента доразвиваме един изключително полезен продукт – NPS(net promotor score) за конкретна марка, нейните основни конкуренти и, най-ценното, за различни свързани браншове. Това дава възможност една компания да види как клиентите я оценяват комплексно не само спрямо конкурентите, но и спрямо средното ниво за бранша и в сравнение с други браншове. В момента този продукт се реализира за секторите: магазини за бяла и черна техника, магазини за мебели, магазини за поддръжка и ремонт на дома и градината, банки и бензиностанции. Създаваме актуална информация на всеки 3 месеца и стремежът ни е да разширяваме наблюдаваните сектори.

Как ситуацията на растяща инфлация и несигурност се отразява на вашия бизнес и на клиентите ви – виждате ли промяна и в каква посока?
Клиентите ни са в различни браншове и проблемите с инфлацията им се отразиха по различен начин. Ние все още сме в процес на индексиране на цените и като цяло подхождаме щадящо към нашите клиенти. Да, вдигаме цени, но не за всички продукти, което е и голямото предизвикателство. От една страната, за да се мотивира екипа и да се компенсира за инфлацията, заплатите се увеличават и се дават целеви премии. От друга страна все още не успяваме да повишим цените си с ръста на инфлацията. За да поддържаме баланса работим в две направления - по-високи обороти /натоварване/ и създаване на нови информационни продукти с висока добавена стойност.

По какво реакциите на бизнеса и клиентите ви се различават от предишни периоди, в които е имало големи промени или кризи?
Това, което лично аз виждам е по-трезвото мислене и адекватност във вземането на решения. Няма истерия, няма психоза, което доведе до по-добра реакция спрямо ситуацията. Не казвам, че е лесно за бизнеса, но наблюденията ми при по-голяма част от фирмите, с които контактувам е за успешни действия, стабилизиране на бизнеса и търсене на нови възможности с оглед на ситуацията.

Какви са краткосрочните ви планове – до края на годината и средносрочните – за догодина? Предвиждате ли някакви промени и ако да - какви? Очаквате ли криза на комуникационния пазар у нас?
Събитията от последните години ни научиха, че независимо от случващо се трябва да има планове за развитие на бизнеса, а относно функционирането и ежедневните процеси винаги да бъдем в готовност да стартираме план Б – реакция при нежелан развой на събитията и сътресения. По-горе споменах, че една от реакциите ни е да създаваме продукти с по-висока добавена стойност. В тази връзка в средносрочен план работим по мащабен проект за разширяване на целевите си групи и навлизането сред нов тип клиенти. За тях създаваме информационни продукти и конкретни изследвания, съобразени с техните специфични нужди. Надявам се, че в началото на следващата година читателите на Redlink.bg ще могат да се запознаят с подробности за проекта.
А в краткосрочен план в чисто битов порядък ни предстои преместване в нов офис и промени на общата ни корпоративна визия в т.ч. и логото на компанията. Пазарната ситуация ни предлага предизвикателства, а ние в BluePoint си създаваме и наши собствени, за да сведем риска от скука до минимум.