Милена Гюлева и Иван Лъчезаров от Mediacom: Клиентите реагират разумно и умерено

Управляващите директори на Mediacom отговарят на 4-те ни въпроса за влиянието на инфлацията, войната и нестабилността върху бизнеса и потребителите у нас.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В рубриката RedChair, екипът на redlink.bg задава на рекламодатели и представители на комуникационния бранш 4 въпроса за бизнес средата у нас през 2022 и как войната, политическата и икономическата несигурност и инфлацията се отразяват и ще повлияят и в бъдеще на съответния бизнес сектор. На червения стол разговаряме с Иван Лъчезаров и Милена Гюлева – управляващи директори на Mediacom. Портфолиото на агенцията включва някои от най-големите международни и български клиенти, сред тях P&G, Danone, Mars. Ето как Милена и Иван отговориха на нашите 4 въпроса:

Каква е годината за Mediacom до момента, какви са най-важните предизвикателства и постижения на агенцията?

Годината започна силно и обещаващо. В началото на годината спечелихме клиенти като Dr. Oetker и Xiaomi, същевременно клиенти като Mars и Danone решиха да ни се доверят и през следващите пет години. От лятото агенцията е пълноправен член на БАКА и имаме представител в Медийната комисия.

Как ситуацията на растяща инфлация и несигурност се отразява на клиентите и на вашия бизнес?

До момента ситуацията не се е отразила негативно на нашия бизнес, тъй като повечето клиенти имаха доста успешна 2021 година. От друга страна, въпреки увеличението на техните продажби, поради инфлацията на суровините, те не успяха да реализират печалбата, която се очакваше и това доведе до запазване на бюджетите им през тази година. Очакваме, че през последното тримесечие, когато ще се намали покупателната способност на хората, това ще доведе до по-негативно влияние върху продажбите на нашите клиенти и съответно е възможно да има и намаляване на инвестициите през последната част от годината.

Как се промени работата на агенцията през последната година и по какво тези промени се различават от предишни периоди на кризи и предизвикателства?

След първата Ковид вълна нещата станаха доста динамични и клиентите от самото начало реагираха доста остро на създалата се ситуация.

Забелязваме, че след като започна войната в Украйна, което беше една добавена криза към ситуацията, върлуваща вече година и половина, клиентите се успокоиха и реагират по-разумно и умерено. Причината е в наблюденията, натрупани междувременно, че това да отрежеш комуникацията си не води до положителни резултати в продажбите след това.

Всички тези неща доведоха до това ние като агенция да бъдем доста по-гъвкави и да можем да реагираме много по-бързо на определени запитвания и задачи от страна на клиентите, което води до по-качествено обслужване за тях.

Какви са краткосрочните ви планове – до края на годината - и средносрочните – за догодина?

До края на тази година нашата основна цел е да договорим с медиите добри условия за нашите клиенти, за да може да им бъдем в помощ в настоящата ситуация с високата инфлация. Следващата година е доста несигурна и общо взето не се знае какво ще се случи с инфлацията, с бюджетите на клиентите, но ние сме оптимистично настроени.

При нас се случва нещо хубаво, Mediacom се обединява с агенция Essence и това е не просто обединение, а целта е да имаме една напълно нова агенция с нова култура, нов начин на работа и съответно с нови възможности за нас като агенция и за нашите клиенти.