Пет добри примера за външна реклама 2020 – добри дела, QR кодове и 5G

2020 е най-трудната година за външната реклама от миналата криза насам. Дигиталните иновации са една от посоките, в които се развива тази медия и те ѝ помагат да оцелее.

от Redlink
Пет добри примера за външна реклама 2020 – добри дела, QR кодове и 5G

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Без да променя функциите си на канал, който помага на брандовете да са ясно и мащабно видими за потребителите, външната реклама търси нови начини за ангажиране и комуникация. В това търсене се раждат много иновации, като външната реклама светкавично интегрира 5G за целите на по-впечатляващи и интерактивни кампании. Според селекцията на Ендрю Нюман, изпълнителен директор на DOOH.com, това са пет от най-впечатляващите кампании през 2020:

MyHeroes

Медицинските работници на първа линия са във фокуса на тази кампания, реализирана в Обединеното кралство и Ирландия. Съоръженията са превърнати в медиен канал за благодарност към 14.5 милиона герои на първа линия. С помощта на туитове в реално време всеки може да използва #MyHeroes и да номинира своя герой с неговата история. Кръгът се затваря като всеки, изпратил туит с този хаштаг, получава обратно реакция на своето послание.

Целта на кампанията е не само да отпразнува подвига на медицинските работници на първа линия, но и да позволи на хората активност, без да напускат дома си.

Vodafone: Най-добрият 5G в Лондон

снимка: Vodafone UK News Centre

Отпускането на мерките и излизането на хората по улиците увеличава и активностите на брандовете. За да демонстрира предимствата на своята 5G мрежа и да отпразнува признаването ѝ за най-бързата в Лондон, Vodafone използва новосъздадената технология Digital Roadblocks. Докато червените автобуси, брандирани от Vodafone обикалят града, позициите външна реклама, покрай които минават, също стават червени и показват идентично съобщение. В кампанията се използват данни от транспортната GPS система, с които се проследява трафика и визията на спирките се променя точно две минути преди да пристигне автобуса. Комбинацията между толкова формати дава максимален импакт върху потребителите.

О2: роботчето Бъбл „Следвай ме“


Bubl Encourages Westfield London to "Follow Me" in O2's Latest Out of Home Campaign from Grand Visual on Vimeo.

За да покаже на потребителите си, че мрежата е винаги там, където им трябва, О2 използва своя популярен герой – роботчето Бъбл, с интерактивна ООН инсталация. На голям дигитален билборд на оживена търговска артерия в Уестфийлд, Бъбл седи и чака някой да мине покрай него. Тогава той става и тръгва след минувачите. Когато те му обърнат внимание, той започва да имитира движенията им и да ги забавлява с танци. Така О2 изгражда персонална връзка с потребителите избягвайки личния контакт.

Шкода SUV


Clear Channel & ŠKODA Touchless DOOH Experience from Clear Channel UK on Vimeo.

Избягването на директен контакт с хората е в центъра на всички кампании, дори при разхлабване на мерките. Шкода също избира безопасен подход, като избира дигитални ситилайти в молове в Обединеното кралство. Представянето на новия SUV на марката се контролира от жестовете на потребителите, показвайки възможностите на технология за контрол на видео форматите, която тепърва ще се развива още повече.

Кока Кола: „Тази Кола е от нас“

QR кодовете определено имат своето голямо завръщане през 2020, макар и родено от чиста необходимост. Изискванията за безопасност и дистанция превърнаха в QR код менюта на ресторанти и друга полезна информация.

В Ирландия Кока кола използва тази технология в кампанията си „Тази Кола е от нас“. Минувачите получават QR код, с който да проверят за безплатна кола в най-близкия магазин. По този начин марката подкрепя местния бизнес, с локации и имена. QR кодовете са сложени на позиции по улиците – спирки и ситилайти и така се насърчава трафикът към магазините и заведенията в близост до позициите.

Стремежът на доставчиците на външна реклама да разнообразят формите на контакт с аудиторията, се отплащат. Според проучване на Рекламната асоциация за външна реклама в Америка, 45% от хората казват, че забелязват външната реклама повече отколкото преди пандемията, като в същото време 68% са изключили рекламата на мобилните си телефони, защото са преситени от нея. Бъдещето на външната реклама изглежда интересно и обещаващо.