Вниманието на потребителите е новата валута

Защо вниманието на потребителите към различните продукти варира и как може да се планира оптимално според тези разлики, разкрива проучване на Ebiquity

от Redlink , Източник: WARC
Вниманието на потребителите е новата валута

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Количеството внимание, необходимо за успешна кампания, зависи от редица фактори, включително познатостта на въпросния рекламодател и желаните резултати от кампанията за дадената марка, според проучване на Ebiquity.

Компанията за маркетингови консултации Ebiquity обяви създаването на иновативна валута за медийна търговия, базирана на вниманието. Новосъздадената комплексна метрика, наречена „aCPM“ или цена на хиляда секунди внимание, интегрира данните за медийните разходи от Ebiquity с данни за цифрово и телевизионно внимание от Lumen и TVision съответно.

Докладът обаче предупреждава, че брандовете не трябва да изменят медийните си планове, за да преследват най-евтиния aCPM, както често правят при купуването на медии въз основа на аудитория.

Два хипотетични сценария

Рекламодателят „А“ е нова марка, предлагаща нов продукт с няколко компонента за комуникация към пазара. Това изисква „абсолютен минимум“ от средно време на задържане на вниманието в различните медии от пет секунди. Докладът препоръчва телевизионните медии – линеарно (в реално време) и отложено гледане – като икономически ефективен начин за осигуряване на необходимото внимание.

Рекламодателят „B“ е утвърдена марка, с много разпознаваеми характеристики. Неговата задача е да задейства и подсили съществуващите структури на паметта и подкрепа на вече съществуваща познатост. За тази цел не е необходимо да налага минимален праг за време на внимание в различните видове медии. Социалните медии може да са по-рентабилен вариант в този случай.

„Колкото по-добре разбирате вашата комуникационна задача и количеството внимание, необходимо за успешното й осъществяване, толкова по-вероятно е да изградите оптималната стратегия за внимание“ – казват от Ebiquity в подкрепа на изследването си.