Стрийминг платформите в България – заедно или вместо телевизия

Гледането на видео съдържание на стрийминг платформи в България не застрашава доминиращия телевизионен модел на директно гледане с два много силни ТВ сезона - пролетта и есента.

от Redlink
Стрийминг платформите в България – заедно или вместо телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Популярността на най-големите световни стрийминг платформи в България е устойчива, но без драматични промени в съотношението на абонатите между различните платформи. У нас, както и по света, най-популярната платформа за видео съдържание е Netflix (по данни на Just Watch), като интересът в България към Netflix е от 30% от абонатите, докато в САЩ тази първа по популярност платформа има 79% дял (по данни на Financesonline).

Популярността на Netflix се обяснява с оригиналното съдържание, което предлага платформата и нарастващите инвестиции в създаване на такова, включително по региони и на съответните езици. Netflix е един от най-силните брандове в САЩ, като 23% от абонатите му гледат ежедневно (Marketing Charts). 45% от домакинствата в САЩ имат абонамент за стрийминг платформи, като броят на абонатите е нараснал от 170.1 милиона през 2017 до 198 милиона през миналата година (eMarketer).

Как изглежда статистиката у нас?
Няма данни за това колко процента от населението са абонати на подобни услуги, но предпочитанията им към съдържанието на различни платформи се проследява от JustWatch.com. Според тези данни след Netflix най-популярната платформа в България е HBO GO, следвана от Amazon Prime и Apple TV+. Една пета от потребителите използват други платформи, в които влизат и локални играчи. В сравнение с данните за миналата година няма големи промени, което показва, че ръстът е плавен, но никоя платформа не е успяла да привлече огромен брой нови клиенти, въпреки промоциите, които променят тенденциите – това се вижда например при HBO GO и тяхната сезонност.

В световен мащаб потребителите на стрийминг услуги прекарват в платформите 1,6 часа на ден. Ако приемем това за отправна точка и за България, то при средна продължителност на телевизионното време над 3 часа на ден, все още стандартната телевизия не е застрашена. Вижда се обаче друга зависимост. Известно е, че големите телевизии у нас концентрират своето най-интересно съдържание – риалити формати и сериали – в пролетния и есенния сезон. По сезонността на гледане на стрийминг платформите се вижда, че в летните месеци, когато по телевизията няма нещо много интересно, расте интересът към стрийминг платформите. Това е удобен сезон за наваксване със сериалите с гледане накуп, а и в топло време повече се гледа на таблети, телефони, като платформите позволяват мобилност на абонатите си.

България е малък пазар с рядък език, така че създаването на съдържание на роден език е невъзможно далече за повечето големи платформи. От друга страна масовият и траен интерес към стандартната телевизия и наличието на две силно конкурентни ТВ групи прави инвестициите в съдържание у нас много сериозни, а продуктите с високо качество. Изборът за зрителите е голям, а това винаги е плюс.