Списание NME се завръща като легенда

NME започва да излиза отново като печатно издание, залагайки на легендарна марка и необичайна дистрибуция.

от Redlink
Списание NME се завръща като легенда

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

NME - британско списание за музика и култура, съществуващо от 71 години, отново пуска глобално печатно издание, като се стреми да разгърне рекламен шум и очакване, фокусирани върху трудното намиране на списанието в продажба.

Печатните медии са едни от първите и най-потърпевши от комерсиализирането в интернет, а писането за музика е особено уязвимо. NME – първоначално озаглавено New Musical Express –е музикална библия за много поколения любители на музиката, търсещи да чуят следващото страхотно нещо. Списанието винаги е било лесно достъпно във всички будки за вестници, но когато дигиталният модел изгрява, печатното издание на NME е потърпевшо наред с всички други и през 2018 г. спира да излиза, за да може марката да се съсредоточи върху своята онлайн работа.

Сега списанието се обръща към стратегия, позната от модата - изработване на лимитиран модел за избрани дистрибутори. NME залага на идеята за ново двумесечно печатно издание с достъпна марка, но труден за намиране продукт.

Сега печатното списание се завръща, споделя главният оперативен директор Холи Бишоп в интервю за Variety: „Ние вярваме, че има тръпка в недостига и това наистина се вижда по шума, който се създава в света на модата, особено около пускането на лимитирани серии маратонки. Възприемаме подобен подход към списанието“, казва Бишоп.

Важна подробност: NME Networks е придобита през 2019 г. от базираната в Сингапур Caldecott Music Group, инвеститор в музикалната индустрия и собственик на приложението за създаване на музика BandLab, което също така притежава набор от марки музикални инструменти в своето портфолио, както и от музикалните магазини Dawsons, чийто онлайн магазин ще продава ограничените тиражи на списанието.

Резултатът е, че новият облик и усещане за NME има малко общо със стария модел на бизнеса със списания. Тук става дума много повече за разговор с много по-малка група от много по-ценни потребители или лидери на мнение.

„С нашето връщане към печат ние фундаментално се отклоняваме от модела на продажба на печатна реклама и дистрибуция и вместо това се обръщаме към фокусирането върху създаване на продукт, който ще добави стойност за супер феновете на NME и също така ще увековечи нововъзникващите артисти, които избираме за корицата, по начина, по който само печатът може“, казва Бишоп. „Тази разнообразна комбинация от марки и продукти ни гарантира, че сме по-устойчиви на пазарните условия, което означава, че можем да продължим да инвестираме и не става въпрос непременно за извличане на печалба от един конкретен продукт във всеки конкретен момент от време.“