Roblox търси място в света на спорта

Платформата за игри Roblox изгражда партньорства с футболни организации, стремейки се да завоюва място в екосистемата на спорта.

от Redlink
Roblox търси място в света на спорта

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Миналата година отбеляза края на партньорството на FIFA с EA Sports. Причината е желанието на FIFA да удвои годишната лицензионна такса от $150 милиона, която EA Sports плаща за използването на името и включването на Световната купа по футбол в нейните изключително успешни игри. Въпреки края на това партньорство, световната футболна организация продължава да вижда игрите като „наистина важна вертикала“, според старши мениджър бизнес развитие и игри Георги Стоименов.

„Чрез игрите можете да достигнете до младата аудитория и да я вдъхновите да се влюби в играта по начин, който има смисъл.“ - споделя той пред публика на DMEXCO.

На практика това е инвестиция в бъдещето за привличане на нови фенове и начин за осигуряване на зрители в претъпканата икономика на вниманието.

На хоризонта се появяват нови брандирани игрови партньорства. Преди миналогодишното Световно първенство за мъже FIFA стартира брандирано изживяване – FIFA World – на Roblox. „Ние използваме Roblox основно като платформа за разширяване на интереса към важни състезания, които се провеждат“ - обяснява Стоименов.

Например преди последното Световно първенство за жени „важното послание, което искахме да съобщим беше, че публиката за женския футбол е важна за колкото и за мъжкия – и по същество опитът на Roblox ни позволява да направим това.“

Стоименов твърди, че FIFA World е най-голямото брандирано спортно изживяване на платформата (20 милиона+ посещения).

Германската футболна асоциация (DFB) също се присъединява към Roblox, виждайки го като лесен начин за развиване на виртуалното изживяване и като глобална платформа, която е особено силна в страната-домакин на следващото Световно първенство за мъже през 2026 г.

С 66 милиона потребители дневно и аудитория, която вече не е ограничена само до деца, в Roblox демографската група 17+ съставлява повече от 40% от аудиторията. Платформата вярва, че ангажираните потребители са атрактивно предложение за спортни марки, които искат да привлекат вниманието и да задържат феновете си дългосрочно.

Ръководителят на спортните партньорства в Roblox Тиан Пей изтъква иновациите на организации като FIFA и DFB, които водят до в превръщането им не само в игри, но и в „автентично колективно изживяване, което увеличава ангажирането на феновете“.

Лео Диц, мениджър лицензиране в DFB, казва: „Не е нужно да създавате свой собствен виртуален свят. Можете просто да бъдете в съществуващ, който наистина ви помага да се свържете с по-голяма и различна аудитория“.