Reckitt Benckiser редуцира портфолиото си от марки

Reckitt Benckiser разпродава някои свои неосновни марки, тъй като се стреми да се превърне в по-фокусиран бизнес за потребителско здраве и хигиена, движен от „мощни марки“.

от Redlink
Reckitt Benckiser редуцира портфолиото си от марки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Reckitt Benckiser има три изисквания към своето бранд портфолио, които осигуряват непрекъсната позитивна динамика на развитие на съответните марки. Тези три изисквания са: марката трябва да се радва на ясна и надеждна дългосрочна прогноза за растеж, на второ място трябва да има атрактивен модел на печалба, който позволява непрекъснато инвестиране в растеж и позициониране в премиум сегмента в дадената категория и трето тя трябва да има източник на трайно конкурентно предимство, което осигурява позиция #1 или #2 като предпочитание в съответната категория.

„Имаме стабилно и устойчиво портфолио от силни марки в категорията грижа за дома, които не отговарят напълно на нашите три принципа. Ето защо ние ги считаме за неосновни и ще се стремим да излязат от портфолиото на Essential Home до края на 2025 г.“, казва главният изпълнителен директор Кристофър Лихт при обсъждането на печалбите за полугодието.

Марките за продан включват AirWick (ароматизатор за въздух), Calgon (омекотител за вода) и Cillit Bang (препарат за почистване на повърхности). Reckitt също така се стреми да продаде проблемния си бизнес Mead Johnson Nutrition.

„Reckitt ще се превърне в по-фокусиран бизнес, движен от нашите мощни марки, които са обичани от потребителите и държат водещи пазарни позиции в категории със значителни възможности за дългосрочен растеж“, казва Кристофър Лихт.

„Редуцираното основно портфолио“ ще запази добре известни марки в няколко категории, включително грижа за себе си (Mucinex, Strepsils, Gaviscon, Nurofen), грижа за домакинството (Finish, Vanish) и интимно здраве (Durex, Veet).

„Структурната логика зад на нашето портфолио е силна, но ползите от този бъдещ подход, разчитащ само на мощни марки, са по-широкообхватни“, обяснява Лихт, като очертава визия за стимулиране на растежа над този на основните категории „чрез по-масово навлизане в домакинствата, издигане в премиум сегмента и създаване на нови категории”.

„Нашите хора знаят как да създават, изграждат и развиват емблематични марки“, казва той. „Много от нашите марки са синоним на категориите, в които са лидери, подкрепени от ефикасните решения, които предоставят, и нашите широкообхватни потребителски образователни и маркетингови програми.“

„Имаме хората, мащаба и марките, за да осигурим превъзходство в изпълнението на нашите пазари, както на рафта, така и на екрана, чрез нашите собствени глобални и местни модели за успех“, заключава Лихт.