Предимство за велосипедистите

Иновативна светофарна система дава предимство на велосипедистите.

от Redlink
Предимство за велосипедистите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В опит да насърчи по-устойчива градска мобилност, първата община в Обединеното кралство започва тест на иновативна светофарна система, която дава предимство на велосипедистите. Тестовата система използва захранвани с изкуствен интелект сензори за откриване на приближаващи велосипедисти и автоматично регулира времето на сигнала в тяхна полза. Системата, инсталирана на A34 Stratford Road, близо до Blythe Valley, където велоалея пресича магистрала, използва видеокамери и изкуствен интелект за идентифициране на велосипедисти от разстояние до 30 метра.

Когато велосипедите се приближат, светлините за шофьорите стават червени, докато на велосипедистите се дава зелен сигнал. Чрез премахване на спиранията и тръгванията карането на велосипед става по-привлекателно и ефективно, което потенциално води до по-малко пътувания с кола, намалено задръстване по пътищата и подобрено качество на въздуха. Докато пилотният проект Stratford Road дава приоритет на хората с велосипеди, светлините могат да бъдат програмирани да облагодетелстват различни потребителски групи въз основа на времето от деня или специфичните нужди на местоположението и могат да се адаптират с развитието на моделите на градска мобилност. Използваната тук технология е на VivaCity. В същата посока ViNotion са разработили подобен модел, който се въвежда в различни общини в Холандия.

Управлението на трафика отдавна дава приоритет на автомобилите. Подобряването на потока за велосипедисти и пешеходци представлява промяна към градоустройствено планиране, което е едновременно по-ориентирано към човека и в по-голяма степен съобразено с целите за устойчивост. Ако успеят, тези системи могат да ускорят възприемането на колоезденето като основен начин на придвижване. И да вкара малко практична AI магия в ежедневните пътувания на хората.