Ползването на бързи кредити в България се увеличава

Делът нa хората, ползващи бързи кредити от небанкови финансови институции у нас се е увеличил с 8 пункта според проучване на KANTAR

от Redlink
Ползването на бързи кредити в България се увеличава Снимка: Raten-Kauf/pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С 8 пункта се е увеличил делът на хората, ползващи услугата “бърз кредит” - от 15% през 2022 г. до 23% през 2023 г., а “Изи Кредит” се очертава към настоящия момент като най-ползваната компания за тази услуга. Компанията заявява лидерското си място сред небанковите финансови институции по отношение на известност, обмисляне и употреба на бързи кредити, сочи и национално представително проучване на агенция KANTAR, проведено през август 2023 г. сред 807 души над 18 години.

Анализът на KANTAR сочи също, че „бързите кредити“ се асоциират спонтанно най-вече с възможността да се вземат средства при нужда, което става лесно и без усложнения. Проучването показва също, че очакванията на потребителите са небанковите финансови институции да са коректни с клиентите си, да предлагат прозрачни условия и да предоставят конкурентни финансови продукти.

Паралелно проучване на агенция “Тренд” сочи, че 82% от потребителите на бързи кредити са използвали до 3 кредита, като ⅓ са се ограничили само до един. Допитването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) и показва също, че 25% от българите са ползвали бърз кредит основно за техника, ремонт и почивка. Бързината е най-значимото предимство на бързите кредити според 83% от използвалите услугата, а на второ място се посочва удобството (49%).

Според анализ на “Изи Кредит” средната продължителност на кредита в компанията е шест месеца, което е златния стандарт в сектора. Специфичният бизнес модел на небанковата институция прави кредитите бързи не само защото потребителите получават необходимите средства за минути, но и защото сроковете за връщане на сумите са кратки. По-кратките погасителни планове правят заема максимално изгоден за клиентите.

В първата работна седмица на новата година “Изи Кредит” (Easy Credit) получи 5-милионното си искане за паричен заем.

“За компанията ни е въпрос на отговорност не само към нас самите, но и към обществото, да работим по предоставянето на една наистина добра услуга и да създаваме едни от най-адекватните продукти за потребителите на домашното кредитиране. Човечност, иновативност и отговорност са принципи, в които вярваме и с които заедно развиваме регионите и градим общности”, отбелязва Галин Тодоров, изпълнителен директор на “Изи Кредит”.