ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ТВОРЧЕСТВОТО WHITE SQUARE 2024

За България тръгват две златни награди на NEXT DC за кампанията КЛЕК ШОТ за Jack Daniel’s и една сребърна за HUMAN за „Изоставен“ за Фантастико.

от Redlink
ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ТВОРЧЕСТВОТО WHITE SQUARE 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Международният фестивал на творчеството White Square, добре познат в творческата общност по света, обяви победителите за 2024 година. Тази година 1115 ентрита от повече от 35 страни от Европа, Северна и Латинска Америка, региона на MENA, Азия, Китай и други взеха участие в конкурсната програма на фестивала. Кандидатурите на White Square 2024 бяха оценявани от шест състава на международно жури, съставени от международно признати професионалисти в областта на творчеството и комуникациите, носители на множество награди и опитни членове на журита на престижни международни творчесйи фестивали и награди за ефективност по целия свят. Съдийското ниво на фестивала отговаря на най-високите международни стандарти на комуникационната индустрия, поставена е висока летва за критериите и подбора на участията, а високото ниво на конкуренция и ограниченият брой победители правят фестивалните награди още по-ценни и желани за участниците.

Grand Prix на фестивала White Square 2024 бе определена от Голямото жури, съставено от председателите на всички основни състави на журито. Тази година носителите на Grand Prix на White Square 2024 са 2-ма.

Grand Prix бе присъдено на агенцията Bruketa&Žinić&Grey, Хърватска за кампанията им Soup to remember.

Как една купа паста може да помогне да се запази вековна традиция?

Кампанията цели да се популяризира и запази културното наследство на Меджимурието – община в област Панония в Хърватска, чийто народни песни – меджимурска попевка са включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Но тези песни ще останат там, само ако младото поколение ги познава и продължава да ги пее.

Местният производител на паста MARODI,вярва че готвенето сближава поколенията и с помощта на агенцията Bruketa&Žinić&Grey, решават да се включат в запазването на народните песни на областта, като използват паста под формата на букви като творчески продукт, за да представи стиховете на народните песни „Медимурска попевка. MARODIсъздават колекция от пет книги, всяка от които съдържа някоя медимурска народна песен, като поставят във всяка книга и малка опаковка паста с точния брой и вид букви на съответната песен, представена в книгата. Тази творческа идея възхвалява културата и насърчава трансфера на знания между поколенията, като ангажира по-младите поколения да опознаят своето наследство. Сътрудничеството с публични личности и уникалният творчески подход помагат да се постигнат целите на кампанията: да се запази културното наследство на Меджумурието по органичен начин, като накараме поколенията да прекарват времето си заедно и да си сътрудничат. Кампанията достигна до 80% от населението на страната, социалните медии достигат до 95% от хората в региона, а правителството обяви 28 ноември за ден на „меджимурската попевка“.

Втората Grand Prix награда журито на White Square 2024 присъди на „Не твърде сладко“ на Ogilvy Bangkok за млечните напитки Delight.

Създадена от Ogilvy, изцяло в тайландския стил реклама, кампанията е базирана на културно прозрение за тайландската култура: истинската грижа не е захаросана. Творческата идея "Не твърде сладко, но пълно с любов" е базирана на в това културно прозрение и на продукта на Delight – млечна напитка с пробиотици, които се грижат за здравето и само с 0,1% захар. Трите реклами, режисирани от Teerapol Suneta, показват различни герои, които крещят на близките си, но думите им показват истинска грижа и любов. Всеки от филмите завършва със хиперболизиран, забавен обрат и специфичен тайландски хумор, който докосва ума и сърцето, като илюстрира на какво е способен човек, за да изрази своята загриженост за близък.


Агенция на Фестивала White Square 2024 стана агенцията Seed от Казахстан.

Тяхната кампания „The Unavailable Drop” за Благотворителният фонд за събиране на дрехи "Тепло" e сред най-награждаваните кампании във всички конкурси и категории на Фестивала тази година.

В Казахстан над 1 000 000 души не могат да си позволят да купят и най-обикновени нови дрехи. В същото време в гардеробите на други казахстанци се натрупат неизползвани дрехи, като 40 000 тона дрехи годишно се озовават на бунището, вместо в кутиите на благотворителния фонд за събиран на дрехи „Тепло“. За да направят ненужните дрехи достъпни за хора в нужда Seed избират един обикновен пуловер от купчина употребявани дрехи и го превръщат в символ на недостъпността, предлагайки го за продажба на недостъпната цена от 9 999 999 казахстански тенге ( над 20 000 евро). Пуловера е демоснтриран по врене на Седмицата на модата в Алмати, изложен е в най-луксозния мол в страната, и след това е създаден и онлайн магазина jyly.kz с един единствен пуловер за продажба. Под прикритието на модна марка, кампанията повишава осведомеността за липсата на дрехи за хора в затруднено положение и призовава към дарения за фонда Teplo. Проектът привлича вниманието и безплатната подкрепа в интернет и с външна реклама ,като кампанията получва повече от 7 000 000 импресии и спечелени медии за над 25 000 0000 тенге, а дарените дрехи за фонда „Тепло“ нарастват с 200% с медиен бюджет от 0 тенге.

Пълният списък с всички победители в White Square Festival 2024 може да видите тук.

Две агенции от България са сред наградените тази година. Кампанията на NEXT DC КЛЕК ШОТ за Браун Форман бе отличена с две златни награди в две от категориите на MASS MEDIA CONTEST на фестивала: PRINT&OUTDOOR и BRAND EXPERIENCE AND ACTIVATION. HUMAN спечелиха сребърна награда в CRAFT CONTEST/USE OF MUSIC AND SOUND DESIGN за “Изоставен“ за Фантастико. Само няколко дни по-рано и двете кампании бяха сред отличените от ФАРА 2024.

Фестивалът WHITE SQUARE цени високо творческите идеи и хората в бранша, споделя принципите на социално отговорния маркетинг, спокойствието и общочовешките ценности, демонстрира най-добрите идеи, реализирани от агенции и брандове, включително идеи, които допринасят за развитието на индустрията и променят света към по-добро.

Журито и организационният комитет на Фестивала поздравяват победителите и се надяват, че наградените на White Square Festival 2024 идеи ще се превърнат в източник на вдъхновение за развитие и иновации в творческата индустрия!