Победителите от Cannes Lions 2023

GUT е агенция на годината, DDB - мрежа на годината, а Omnicom - най-креативната компания на 2023

от Redlink
Победителите от Cannes Lions 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Провеждан ежегодно в Кан, Франция, Cannes Lions International Festival of Creativity чества креативността, ефективността и иновациите в рамките на глобалната рекламна, маркетингова и комуникационна индустрия и дава глобалните еталони за креативност, която движи напредъка в световен мащаб.

70-ият годишен международен фестивал на креативността Cannes Lions, който се проведе между 19-ти и 23 Юни 2023, в който бяха подадено 26992 заявки от цял свят, обяви агенцията GUT Buenos Aires за творческа агенция на 2023г. Това е първият път, в който агенция от Арежнтина е удостоена с тази титла. Това е и пиков момент в петгодишната история на агенцията, която освен че бе обявена за творческа агенция на годината, беше наградена и като независима агенция на годината и независима мрежа на годината. GUT е основна през 2018г. от Анслемо Рамос и Гастон Бигио, след като двaмата, които са съоснователи и на агенцията DAVID я продават на WPP.

GUT Buenos Aires спечели две Grand Prix награди: Grand Prix в Creative Data за The Artois Probability и Grand Prix в Mobile за "Доставка на Световната купа" за PedidosYa.

С най-вирусната кампания около Световното първенство по футбол, с медийна инвестиция от 0, GUT успяват да осигурят на PedidosYA повече споменавания от тези на аржентинския национален отбор и Меси, превръщайки марката в тема №1 в 30-те часа в които световната купа,националния отбор и Меси пътуват към Арежнтина.

Oсвен 2-те Grand Prix GUT Buenos Aires спечели още седем златни, седем сребърни и три бронзови лъва от различните конкурсни категории на Cannes Lions'23. За провъзгласяването на GUT за независима мрежа на годината, принос има и спечелената от GUT Los Angles PR Grand Prix награда за Self-Love Bouget за DoorDash.

DDB спечели наградата "Мрежа на годината" на Cannes Lions'23, след като се изкачи с две позиции в класацията в сравнение с 2022 г. и с пет позиции нагоре спрямо 2021 г. Общо 19 офиса допринесоха за това отличие със спечелването на общо 89 трофея - най-много от всички мрежи от агенции в света, включително една Grand Prix награда, 12 златни, 25 сребърни и 50 бронзови лъва. DDB спечели наградата за мрежа на годината, подхранвана от успеха на Adam & Eve/DDB London, чиято кампания „Последната снимка“ за CALM стана най-награждаваната на фестивала с общо 11 лъва, включително и Grand Prix за филм на финалната вечер на фестивала.

Ари Вайс, глобален главен творчески директор, DDB Worldwide каза: „Вярвам, че Бил Бернбах ни се усмихва днес. Не само защото спечелихме "Мрежа на годината" в Кан, но и как спечелихме. С група от невероятно талантливи хора от цял ​​свят, които се събуждат всеки ден, за да докажат, че креативността има силата да придвижи всеки бизнес напред. Бизнес резултатите вече си казаха думата. Сега креативността заема централно място и си приписва заслугите за тези прекрасни резултати.“

Победа за DDB на Cannes Lions'23 идва на фона на исторически силен сезон на наградите за глобалната мрежа. През май DDB Worldwide бе обявена както за Мрежа на годината, така и за Агенция на годината на наградите D&AD, докато DDB Latina беше призната за Топ агенция на La Crema. В Effie U.S. DDB беше обявена за Top Agency Network за втора поредна година.

Представянето на DDB Worldwide в Кан стана ключов фактор за представянето на Omnicom на Cannes Lions'23. Omnicom, компанията майка на DDB и BBDO (която стана третата най-награждавана рекламна мрежа), спечели наградата за най-креативна компания на годината. Повече от 120 агенции от 40 държави допринесоха за титлата, с над 175 спечелени лъва по време на петдневния фестивал. Така Omnicom детронираха WPP, които бяха носители на тази награда(известна преди като холдингова компания на годината) през пандемичната 2020/2021 и в изданието от 2022 на фестивала.

Mindshare, компанията за медийни услуги, която е част от GroupM и WPP, беше обявена за Медийна мрежа на годината на Международния фестивал на креативността Cannes Lions 2023. Агенцията получaва тази наградата за втори път от четири години насам, след победата ѝ през 2019 г. Mindshare получи Grand Prix за #TurnYourBack за Dove – кампания, създадена от Ogilvy и DAVID, с медийната част поета от Mindshare. #TurnYourBack спечели също и Gold Media Lion в категорията "Потребителски стоки". Mindshare бяха отличени още и със Сребърен лъв за медийно планиране за кампанията #StandUpToJewishHate – Blue Square за Фондацията за борба с антисемитизма (FCAS), по която работи с Wunderman Thompson в САЩ; Сребърен лъв за медийната си работа по кампанията FitChix, в която участва VMLY&R в Австралия, и Бронзов лъв за използване на данни и анализи за кампанията Thumbstopping Beauty Biases за Dove в Индия.

Ето и финалното класирането в ключовите категории на Cannes Lions International Festival of Creativiity 2023:

Агенция на годината
1 GUT, Buenos Aires, Argentina
2 Publicis Conseil, Paris
3 Adam&Eve, DDB London

Независима Агенция на годината
1 GUT, Buenos Aires, Argentina
2 Rethink, Toronto
3 Wieden+Kennedy, Portland

Мрежа на годината
1 DDB Worldwide
2 Ogilvy
3 BBDO Worldwide

Най- креативна компания на годината
1 Omnicom
2 WPP
3 Intepublic

Най-креатвен бранд на годината
1 Apple
2 Dove
3 Heineken

Palme d'Or
1 Somesuch, USA
2 SMUGGLER, UK
3 Biscuit Filmworks, USA
4 Spoon, Japan
5 Rebolucion, Mexico

Наградата „Творец на годината“ беше връчена на легендарния режисьор, сценарист, актьор и продуцент Спайк Лий. Anheuser-Busch InBev (AB InBev) бяха наградени като Creative Marketer of the Year; Сюзън Хофман - главен творчески директор на Wieden+Kennedy, беше удостоена с Лъва на Свети Марк, a отличието Cannes Lion Heart беше прието от Тайлър ЛаМот, маркетинг директор, EMEA на Патагония от името на основателя на Патагония, Ивон Шуинар.