Победителите на White Square 2023

White Rabbit Budapest е най-награждаваната агенция на фестивала, а българските агенции Human, Handplayed, Next DC и &play studio са отличени общо с 2 златни, 4 сребърни и еднa бронзoва награди

от Redlink
Победителите на White Square 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

White Square - един от най-големите международни творчески фестивали в Европа, чиито конкурси обхващат целия спектър на комуникациите, маркетинга, брандинга и творческите индустрии, обяви победителите в конкурсите на фестивала за 2023г. Тази година в конкурсната програма на фестивала имаше 759 заявки от комуникационни, маркетингови, рекламни, брандинг, дигитални и PR агенции от 35 държави от цял свят. Както и в предишни години, най-голям брой участия имаше в Creative Contest на фестивала.

Високото ниво на съдийство, професионална компетентност и безпристрастност при оценяването на заявките са една от силните страни на фестивала White Square. Ентритата на фестивала бяха оценени от 4 състава на международно жури, представени от експерти от повече от 40 страни със световно признание в рекламната индустрия, множество награди и опит в оценяването на престижни творчески фестивали по целия свят. Международното жури оцени общото ниво на участията във фестивала и отбеляза силната конкуренция тази година.

Оценката на заявките премина през два етапа, като в първия всеки състав на журито определи лонглиста на фестивала, а във втория – състави шортлистите и избра победителите в отделните категории, както и номининация на кандидатурите за Grand Prix на фестивала.

Grand Prix на фестивала бе определена от Grand Jury, което включва председателите на четирите основни журита: председателя на журито на Creative & Branding- Микеланджело Цианчози, основател и главен изпълнителен директор на The Bunch, Италия; председателя на Marketing & Digital Jury - Кестрел Лий, творчески директор, Dentsu China; председателя на Craft Jury- Алекс Теодореску, изпълнителен продуцент, Saga Film, Румъния; председателя на Mass Media Jury- Красимир Папазов, редакционен директор на RedLink, България.

White Square 2023 присъди 2 Grand Prix награди:

Grand Prix получи кампанията #flutwein - Our Worst Vintage на агенциите
Seven. One AdFactory/Creative House + White Rabbit Budapest.

Кампанията е посветена на справянето с последствията от опустошителните наводнения в Германия през 2021 г. и пълното унищожаване на винарните по долината на Ар е сред най-награждаваните кампании през 2022 г., включително и на фестивала Golden Drum. Въпреки опустошителната загуба на винопроизводителите от наводнението, около 200 000 бутилки вино – замърсени с кал и мръсотия – оцеляват след бедствието. Създадената специална колекция „Flood Wines” (наводнени вина), етикетирани като „автентично кални“ и продаването им на платформа за групово финансиране, посветена на възстановяването на лозарския регион, се превръща в символ на бедствието, както и на солидарността и подкрепата на лозарите от долината Ар.

Втората Grand Prix награда на White Square 2023 бе присъдена на кампанията The asterisk (Звездичката) на агенцията RORE Group от Русия.

За хората в Русия 2022 е годината, за която е трудно да намерят думи, още повече че не е възможно и да използват правилните думи за основното събитие през годината, тъй като използването на правилната дума – „война“ вместо „специална военна операция“, е повод и за наказателно преследване. Затова и агенцията, чието име е „Родна реч“, решава да използва един символ за комуникацията в Русия през 2022 г. – звездичката, която закрива поверителна информация онлайн като обобщение на годината. Звездичката като символ на прикрито съдържание, заменя всичко, което не може да бъде казано свободно в Русия е превърната в основен герой на новогодишната кампания на агенцията и част от „новия“ руски език.

Участващите в конкурсите на White Square 2023 агенции от България получиха висока оценка от международното жури на фестивала.

Handplayed е най-награждаваната българска агенция на White Square 2023 с общо 3 награди за “Къси картофки“ за Skapto.

“Къси картофки“ получи Златна награда в категорията Breakthrough on a Budget в Mass Media Contest, отличена бе със Сребърна награда в SOCIAL & INFLUENCER/Real-time Response и Бронзова награда в Social Campaigns категориите на Creative конкурса.

HUMAN са другата агенция от България със Златна награда на White Square 2023.

Златната награда за HUMAN в категорията Brand Loyalty Campaign от Mass Media Contest на фестивала е за кампанията им за Fashion Days „Не знам какво да избера“, с която модния ритейлър демонстрира на хората какво се получава, когато някой друг избира вместо тях и ги насърчава да гласуват.

&play бяха отличени със Сребърна награда в категорията Branded Content & Entertainment/Brand experience от Creative Contest на фестивала за кампанията им за Dr.Oteker Тhe 15-minute pizza map.

За кампанията, насочена към GenZ геймърите, които прекарват голяма част от свободното си време пред компютъра и имат нужда от нещо бързо и лесно за хапване, &play използват една от най-популярните игри – Fortnite. Там те изграждат изцяло нова карта във формата на готовата пица на Dr.Oteker, Feliciana, която наричат The 15-minute pizza map. За пускането на картата е поканен eдин от популярните Fortnite стриймъри в България, а турнирът между нея и 15 други играчи е гледан общо 35 280 минути.

Next DC бяха отличени с 2 сребърни награди за #ConversationCube за Twitter.

Двете сребърни отличия за #ConversationCube – място, където гостите на DMEXCO - Digital Marketing Expo & Conference могат да презаредят, да дискутират на питие и да изпитат силата на разговора в Twitter, са в категориите Brand Environment & Experience Design и Exhibitions and Events.

Силното представяне на бългрските агенции и високата оценка на работата им от журитата на White Square 2023 e поредното международно признание на творческите способности на българските агенции след силното им представяне миналата година на други международни творчески фестивали като Euro Effie, Golden Drum и EACD Awards.