Платформите за видео по заявка растат като брой клиенти и цени

В последния си доклад Media Trends & Predictions 2024 Kantar прогнозира, че платформите за видео по заявка (VOD) ще продължат да увеличават цените, но и абонатите си.

от Redlink
Платформите за видео по заявка растат като брой клиенти и цени

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В последния си доклад Media Trends & Predictions 2024 Kantar прогнозира, че платформите за видео по заявка (VOD) ще продължат да повишават таксите за абонамент, увеличавайки общите разходи на домакинствата за абонаменти по целия свят. Въпреки това потребителите не намаляват броя на платформите, които гледат, като средното домакинство в Обединеното кралство е абонирано за 2,7 SVOD услуги, а домакинствата в САЩ според Kantar плащат за средно 4,5 SVOD услуги.

Пазарът в Обединеното кралство отбеляза стабилен ръст на абонаментите през третото тримесечие на 2023 г., до голяма степен благодарение на кампанията „£1,99 за 3 месеца“ на Disney+. Въпреки това потребителите, които непрекъснато променят абонаментите си за подобни услуги продължават да се увеличават - Kantar отбелязва, че процентът на анулиране на SVOD сред домакинствата в Обединеното кралство се е увеличил до 14,2% спрямо 9,9% през второто тримесечие на миналата година.

Спортното съдържание също води до нови абонаменти за стрийминг през третото тримесечие в световен мащаб. Kantar отбелязва, че един от всеки пет нови абонамента е „движен от нови и разширени спортни пакети.“ Paramount+ и Apple TV+ предлагат съответно излъчвания на NFL и MLS. Данните на Nielsen за септември също така разкриват, че гледането на телевизионни предавания се е увеличило с 13% благодарение на завръщането на спорта на живо.

Потребителите в европейските страни, включително Дания, Холандия, Австрия и Франция, са склонни да плащат за VOD услуги. За разлика от това, над 70% от потребителите от Нигерия, Индия, Индонезия и Филипините казават, че биха се радвали да се „примирят с реклами“ в замяна на по-евтини абонаменти за платформите.

У нас най-популярните две платформи HBO MAX и Netflix са част от телевизионното време на сравнително малка част от домакинствата, като популярността на HBO се дължи на включването му в различни пакети на телевизионни доставчици и мобилни оператори, а от тази есен и Netflix вече се предлага в пакета с канали в бъндълите на А1. Тенденцията за бънделиране на услугите е видима в целия свят, защото това помага на домакинствата да оптимизират разходите си, така че у нас това ще се развие със сигурност и при други доставчици, а може би и за други платформи.

WARC Media прогнозира глобалните разходи за реклами в така наречената «свързана» телевизия да нараснат с 12,1% и да достигнат $33 милиарда през следващата година, като същевременно пазарът на линейна телевизия също се връща към растеж и достига $163 милиарда.