Охлаждащи спирки на градския транспорт в Мадрид

Предлагайки на жителите почивка от градската жега, Мадрид стартира проект за навеси на автобусни спирки с естествено охлаждане.

от Redlink
Охлаждащи спирки на градския транспорт в Мадрид

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С цел да помогне на своите жители да се справят с покачващите се температури, град Мадрид тества нов тип навес за автобусна спирка. В допълнение към осигуряването на сянка, автобусният навес „Естествено охлаждане“ може действително да понижи температурата на околния въздух за чакащите пътници с до 9°C. Разработени и патентовани от JCDecaux, модулите не са оборудвани с енергоемък климатик. Вместо това те използват стара техника – изпарително охлаждане. Докато водата се изпарява, тя абсорбира топлина от заобикалящата я среда и охлажда въздуха около себе си.

В навеса на автобуса горещият въздух преминава през мокър панел с пчелна пита. След това охладеният въздух се насочва към хората, седнали на пейката. Самостоятелната система работи със слънчева енергия и събира дъждовна вода, която се съхранява в резервоар. Включва се само когато температурите надвишат 25°C и някой натисне бутон на охлаждащия панел. Не се образува мъгла, избягвайки рисковете за здравето, свързани с вдишването на микроскопични водни капчици.

Общинската транспортна компания на Мадрид - EMT Madrid, наскоро инсталира два от навесите на спирките Pavones и Villaverde Cruce. Въпреки че JCDecaux обявява съществуването на този продукта през 2020 г., това е първият път, когато той се тества в публична среда. Пилотният проект ще позволи на JCDecaux и EMT Madrid, които управляват 4565 спирки в целия град да оценят представянето на концепцията в реалния свят. Ако успеят, охладителните навеси могат да бъдат широко внедрени, предлагайки осезаемо решение на предизвикателствата на градската топлина и предоставяйки на жителите малко облекчение в знойните дни.