Новото партньорство WPP и Google Cloud революционизира навлизането на генеративния AI в маркетинга

Интеграцията на Gemini 1.5 Pro с маркетинговата операционна система WPP Open поставя нови стандарти в маркетинговата креативност, персонализацията и ефективността

от Redlink
Новото партньорство WPP и Google Cloud революционизира навлизането на генеративния AI в маркетинга

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

WPP и Google Cloud обявиха ново сътрудничество, което ще предефинира маркетинга чрез интегрирането на моделите Gemini на Google с WPP Open - интелигентната маркетингова операционна система на WPP, използвана от повече от 35 000 нейни служители и приета от ключови клиенти на компанията като The Coca-Cola Company, L'Oréal и Nestlé.
Чрез комбиниране на огромния опит в анализа на данни, задвижваната от генеративен изкуствен интелект (gen AI) технология и киберсигурността на Google с маркетинговите възможности на WPP, глобалния им творчески мащаб и разбирането им на марките на техните клиенти, това партньорство се стреми да доведе до промяна в маркетинговата ефикасност и ефективност.

Като част от сътрудничеството, усъвършенстваните AI инструменти на Google Cloud ще бъдат използвани със собствените маркетингови и рекламни данни на WPP. Това ще даде възможност на клиентите на WPP да създават специфично за марката и продукта им съдържание, използвайки gen AI, да получават по-задълбочена представа за целевата си аудитория, да прогнозират и обясняват по-точно ефективността на съдържанието и да оптимизират кампаниите си с текущи адаптивни процеси.

Прилагайки десетилетния опит на WPP в обслужването на корпоративни клиенти, WPP Open се интегрира с всеки клиент, партньор или доставчик на технологии, за да създаде оптимизирани и автоматизирани маркетингови възможности.

Встъпителната фаза на партньорството се фокусира върху разработването на следните четири иновативни области:

Подобрена креативност с WPP Open Creative Studio: WPP интегрира технологията Gemini 1.5 Pro на Google в Creative Studio - тяхното приложение за изкуствен интелект, което е част от WPP Open и което помага при задачи като писане на заглавия и превръщането на скица в изображение. Големият контекстен прозорец на Gemini позволява повече насоки и подкани за създаването на съдържание, включително и специфични за марката цветови палитри, шрифтове, глас и минали маркетингови кампании. Това дава възможност за развитие на много по-богати и динамични потребителски интерфейси, а чрез по-добро разбиране на бранда може да се развие по-креативно и бранд съдържание.

По-интелигентна оптимизация на съдържанието: WPP обнови своя AI Performance Brain™ – услуга, която използва AI, за да предскаже колко добре ще се представи маркетинговото съдържание – чрез интегриране на Gemini 1.5 Pro, за да подобри начина, по който системата прогнозира успеха на маркетинговото съдържание, дори преди активирането на кампанията. Този ъпгрейд прави прогнозите по-бързи и далеч по-точни и дава възможност за разсъждения зад прогнозите, което предлага превъзходни препоръки за подобряване на съдържанието. Този мощен инструмент има потенциала да освободи милиони долари за марките, които те да реинвестират само в най-добре представящите се кампании.

AI разказ: WPP извежда решенията за описание на видео на следващото ниво, като пионерски възможности за стрийминг в реално време както за описание, така и за разказване. Системата използва Gemini 1.5 Pro за автоматично създаване на персонализируеми скриптове за видео дикторски текст. След това тези скриптове се изпращат на ElevenLabs, партньор на WPP, който генерира реалистичен глас за разказа. Този процес прави създаването на видео по-бързо, по-ефективно и позволява персонализирано докосване.

Хиперреалистично представяне на продукта: WPP предефинира представянето на продукта, използвайки gen AI, за да създаде по-добри изображения на продуктите. Тази система използва 3D файлови формати Gemini 1.5 Pro и Universal Scene Description, за да разбере не само гайдайните на марката (лога, шрифтове, цветове и т.н.), но и да включи действителната форма, дизайн и опаковка на продукта. Резултатът е подробено 3D и съвместим с марката продуктов образ, който е идеален за маркетинг и реклама.

Партньорството е част от обявената годишна инвестиция на WPP от 250 милиона паунда в AI, данни и технологии и от стратегията ѝ да се възползва от водещата си позиция, като си партнира с експерти по изкуствен интелект като Google Cloud. Въпреки че това далеч не е първото сътрудничество на някоя от световните комуникационни холдинговите компании с някой от големите играчи, създаващи генеративни AI инструменти ( Dentsu и AWS и IPG с Adobe, например ) тук самият размер на двамата партньори и ширината на обхвата на тяхното сътрудничество, сигнализира, че това може да бъде повратна точка за навлизането на генеративния AI в рекламните агенции.

Стефан Преториус, главен технически директор на WPP, заяви: "Това сътрудничество бележи ключов момент в маркетинговите иновации. Интегрирането на Gemini 1.5 Pro в WPP Open значително ускори иновациите ни в AI поколението и ни дава възможност да правим неща, за които можехме само да мечтаем преди няколко месеца. С моделите на Gemini ние не само сме в състояние да подобрим традиционните маркетингови задачи, но и да интегрираме маркетинговия процес от край до край за непрекъсната, адаптивна оптимизация. Вярвам, че това ще промени правилата на играта за нашите клиенти и за маркетинговата индустрия като цяло."

Томас Куриан, главен изпълнителен директор на Google Cloud, заяви: "AI има потенциала да отключи нови нива на ефективност за маркетолозите, независимо дали става дума за оптимизиране на кампании, автоматизиране на повтарящи се задачи като описания на марки или генериране на изцяло нови идеи. Това партньорство носи силата на възможностите на Google Cloud за изкуствен интелект заедно с експертния опит на WPP в областта на маркетинга, за да помогне на нашите общи клиенти да създават по-добри кампании, които резонират с потребителите по по-дълбок начин. "