Nokia пуска лесен за ремонтиране телефон

Новият телефон G22 на Nokia предлага възможността за ремонт като своя ключова характеристика.

от Redlink
Nokia пуска лесен за ремонтиране телефон

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Електронните отпадъци са най-бързо растящият поток от отпадъци в света и голяма част от тях се обработват небезопасно, което води до замърсяване, опасности за човешкото здраве и загуба на ценни ресурси. Това обяснява защо хората все повече инвестират в правото да ремонтират електрониката, която притежават. Изграждат се общности около удължаването на живота на продуктите, а онлайн форумите и каналите в YouTube стават незаменими за ремонта „направи си сам“.

HMD Global, която произвежда телефони под марката Nokia, току-що обяви пускането на три нови смартфона. Този, който привлича вниманието е Nokia G22. Това е първият телефон на финландската марка, специално проектиран с възможност за ремонт, позволяващ на потребителите лесен достъп до ръководства за ремонт, инструменти и достъпни заместители за повредени или износени части.

За да постигне това, HMD си сътрудничи с глобалната общност за ремонти iFixit. Когато батерията се изтощи, екранът се счупи или портът за зареждане се огъне извън формата, това е моментът, когато потребителите могат да намерят ръководства и да закупят FixKits, които съдържат инструментите и частите, от които се нуждаят, за да поправят телефона си. iFixit предлага подобни услуги за марки като Samsung и Google Pixel, но Nokia специално конструира G22, за да улесни всеки да го ремонтира. По време на представянето в пресата Адам Фъргюсън, ръководител на продуктовия маркетинг на HMD, демонстрира смяна на батерията за по-малко от пет минути.

Трябва да се отбележи, че всички потребителски ремонти, извършени внимателно и съгласно указанията на iFixit, ще бъдат третирани от HMD като оторизирани ремонти, без влияние върху ограничената гаранция на производителя. G22 на Nokia ще бъде наличен от март 2023 г. на препоръчителна цена на дребно от 179 евро.

Законодателството за правото на ремонт и силното търсене на резервни части и ремонтни услуги допълнително илюстрират нарастваща промяна в колективното съзнание. Марки като Nokia, Fairphone и Framework реагират, като превръщат възможността за ремонт в желана характеристика, която намалява вредата за околната среда и спестява пари на хората.