Най-ценната европейска марка е T-Mobile, а най-силната - Rolex

Според класацията на Brand Finance на европейските марки за 2024, германските марки представляват повече от една четвърт от кумулативната стойност на европейските марки, следвани от Франция и Великобритания

от Redlink
Най-ценната европейска марка е T-Mobile, а най-силната - Rolex

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Brand Finance е водещата световна консултантска компания за оценка на марки. Преодолявайки пропастта между маркетинга и финансите в продължение на повече от 25 години, Brand Finance оценява силата на марките и определя количествено тяхната финансова стойност, за да помогне на организации от всякакъв вид да вземат стратегически решения. Brand Finance също така управлява Global Brand Equity Monitor, като провежда оригинални пазарни проучвания годишно на над 5 000 марки, като анкетира повече от 150 000 респонденти в 38 държави и 31 индустриални сектора.

Deutsche Telekom (T-Mobile) запазва първото място в класацията ТОП 500 на най-ценните европейски марки, съставена от Brand Finance за втора поредна година. Методологията, която Brand Finance използва за измерването на стойността на марката се основава на икономическите резултати (печалба) на марката, като взема предвид и поведението на потребителите (желанието им за закупуване на марката). Стойността на бранда Т-Мobile нараства с 13% на годишна база до 68,4 милиарда евро. Германската марка Mercedes-Benz (стойност на марката 55,5 милиарда евро) е на второ място. Третата най-ценна европейска марка е Shell , следван от Allianz и Porsche . Британската марка полупроводници Arm показва най-високото годишно увеличение на стойността на марката от цялата класация, почти пет пъти повече от стойността си през 2023 г. Зад растежа му стои глобалният бум на изкуствения интелект и генеративния изкуствен интелект.

От всички европейски страни, включени в тазгодишната класация, Германия има най-високата обща стойност на марките от над 596,1 милиарда евро, което представлява почти 27% от общата стойност на марките в класацията. Франция, с обща стойност на марката от 471,8 милиарда евро, е вторият основен принос за стойността на марката, следвана от Обединеното кралство с 373,1 милиарда евро.

Швейцарската Rolex вече е най-силната марка в Европа с резултат от 90.2 от 100 и рейтинг AAA+. Измерването на силата на марката на Brand Finance разчита на три основни стълба: дейности, които подкрепят бъдещата сила на марката, възприемането на марката (въз основа на пазарни проучвания и данни) и представяне на марката (пазарен дял). Силата на марката Rolex е подкрепена от силното представяне за познаваемост и репутация – марката постига перфектен резултат от 10 и за двата показателя. Подобно на няколко европейски луксозни марки, Rolex също отбеляза ръст на стойността на марката през 2024 г., с 25% до 12,9 милиарда евро.

Италианското Ferrari (стойността на марката расте с 38% до 9,9 милиарда евро) сега е втората най-силна марка в Европа с BSI от 90,0 от 100. Френската Chanel прави значителен скок, като стойността на марката се увеличава с 30% до 24,3 милиарда евро, а класацията й по BSI се качва от 48-мо на четвърто място с рейтинг AAA. Френската марка Dior и германската Porsche също се присъединяват към редиците на десетте най-силни марки в Европа, осигурявайки си съответно осма и девета позиция.

Ричард Хей, управляващ директор на Brand Finance, коментира:
"Данните на Brand Finance разкриват, че близо 80% от европейските нации, включени в Europe 500 2024, са отбелязали ръст на стойността на марката, като общо достигат 2,2 трилиона евро. Гледайки напред, на фона на оживено лято на спорта и културата на континента, европейските марки са готови да се възползват значително от повишената глобална осведоменост и потребителските разходи. Тази оптимистична перспектива бележи ключов момент за няколко сектора, особено луксозния и премиум, подчертан от нарастващите стойности на марката на икони като Porsche (+14%) и Hermès (+14%), заедно с подобрените силни страни на марката Rolex (AAA+) и Chanel (AAA)."

Повече подробности за класацията на европейските марки за 2023 на Brand Finance можете да намерите тук .