Коледна реклама като на кино

Киното е медията с най-голям очакван ръст в приходите около Коледа в Обединеното кралство.

от Redlink
Коледна реклама като на кино

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламодателите в Обединеното кралство са готови да похарчат рекордните £9,5 милиарда през четвъртото тримесечие на коледния сезон според нови данни, публикувани от Advertising Association (AA) и WARC.

Това е увеличение с 4,8% спрямо миналогодишните рекордни разходи от £9 милиарда и демонстрира продължаващото значение на рекламата за икономиката по време на празничния период.

Очаква се Broadcast Video on Demand (BVOD) да отбележи 20,2% увеличение на разходите през Q4 в сравнение със същия период на миналата година. Външната реклама и онлайн рекламата следват плътно с 10,3% и 9,1% ръст.

Интернет продължава да бъде важна платформа за рекламодателите, като четири от всеки пет паунда отиват за онлайн реклама. Телевизионната реклама остава значителна като обем, с прогнозирани разходи от £1,5 милиарда за телевизия през тримесечието.

Най-голям ръст от 11.5% ще отбележи рекламата в кината, за които сезонът е винаги специален. Така киното се нарежда редом до външната и дигиталната реклама като единствените канали с ръст, които всъщност формират и покачването на общите разходи за периода. Телевизията, макар и с голям обем, няма да има ръст, а заедно с радиото ще е на нивата от миналата година, с незначително намаление.

Същата тенденция вероятно ще наблюдаваме и в България за тези медии. Макар да няма официални прогнози, данните от последните две години показват, че инвентарът на телевизиите е запълнен максимално в последните три месеца на годината и това ограничава възможностите им за значителен ръст. Радио станциите също отбелязват силен край на годината и вече предупреждават за ограничаване на бонусните излъчвания, което подсказва, че също са запълнили инвентара си.

Допълнителни изследвания, проведени от Рекламната асоциация за тазгодишния сезон на коледните реклами разкриват, че почти половината (48%) от всички възрастни смятат, че коледните реклами са помогнали за пораждането на идеи за подаръци, докато 70% от младите хора (25-34) намират коледните реклами за върховен стимулатор на празничното настроение.