Изложба на българската печатна реклама от началото на XX-ти век

Изложбата "Рекламата е душата на търговията", изготвена от Държавен Архив - София, може да видите до 14.10.2022г. на ул. "Московска" 5 в София

от Redlink
Изложба на българската печатна реклама от началото на XX-ти век

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В изложбена зала „Архиви“ на улица "Московска" 5 в София е представена изложбата на печатната реклама в България през първите десетилетия на ХХ век "Рекламата е душата на търговията" . Показани са близо 900 реклами от български периодични издания между 1910 и 1943 г. Рекламите са аранжирани в 37 тематични табла.

Изложбата е изготвена от Държавен архив – София и е съществена със спонсорството на AEG - марка, която присъства в България повече от век. Разглеждайки изложбата, посетителите ще разпознаят имената на редица световни фирми, които както тогава, така и сега присъстват на българския пазар.

По стил и настроение рекламите от първите десетилетия на ХХ век са различни от рекламите в съвременността. Събрани заедно в изложбената зала, те надскачат собствената си значимост и пресъздават обществото ни преди сто години, като модерно, елегантно и симпатично.

Съдейки по рекламите в печата от онова време, българите са обичали да слушат радио и грамофонни плочи, да танцуват, да се забавляват и да пътуват. На „Лъвов мост“ са се продавали билети за презокеански параходи.

Може би ще се окаже изнендващо за някой, но от рекалмите от миналото се вижда, че българките са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия за печене, гълтали са хапчета за отслабване, държали са на безупречния си външен вид, а през лятото са ползвали слънцезащитен крем.

Борбата със зъбния камък, също не е започнала отскоро,както се вижда от изложбата.

Изложбата показва и родолюбието на българите. И способността им да създават ценности – материални и духовни. Правят впечатление думите на един финансов министър от този период: „Нашият лев се крепи върху слабата черупка на българското яйце“. Както могат да се убедят лично посетителите на изложбата, българския бизнес още преди сто години активно е комуникирал с целевите си групи и е представял предимсвата на предлаганите стоки и услуги чрез най-масовата медия за времето си - печата.

До 14-ти октомври може да бъде видяна на ул. „Московска“ № 5 всеки работен ден между 10 и 18 ч. Входът е свободен.