iPhone 13 остава най-популярният смартфон в света

Проучването на Kantar Worldpanel ComTech от последното тримесечие показва, че потребителите все по-често ползват своя смартфон повече от четири години.

от Redlink , Източник: Kantar
iPhone 13 остава най-популярният смартфон в света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучването на Kantar Worldpanel ComTech OS, проведено между юли и октомври 2022 година разкрива, че въпреки нарастващата инфлация и сериозните прекъсвания на веригата за доставки, iOS платформата на Apple увеличава своята база потребители в Европа, САЩ, континентален Китай и Япония. На основните пазари, измерени от Kantar, iOS платформата на Apple представлява 27% от продажбите през Q3 на 2022 г.

Успехът на iOS се дължи на продължаващото силно представяне на iPhone 13, който една година след пускането си на пазара остава най-популярният модел смартфон. Собствениците на iPhone обикновено имат по-високи нива на разполагаем доход, което им помага да издържат на ефектите от глобалната инфлация. Очакванията са, че най-новата гама iPhone 14 ще генерира сравними нива на растеж.

Данните на Kantar показват, че Android се е представял с по-стабилна скорост до третото тримесечие на 2022 г., като е отбелязал стабилен ръст на инсталациите на всички пазари, с изключение на Италия и континентален Китай, където е възпрепятстван от спад в растежа на Huawei. Серията Galaxy A на Samsung е популярна в Европа; неговата флагманска гама S Series е най-продаваната в САЩ.

Разнообразието на производители в екосистемата на Android продължава да расте. Продължителният спад на Huawei в Европа, съчетан с оттеглянето на LG от пазара миналата година, подхранва растежа на китайските марки Xiaomi и Oppo. Те са 3-та и 5-та най-притежавани марки съответно на вътрешния пазар и продължават значителните си печалби в Европа. Xiaomi е №1 марка смартфони, притежавана в Испания и №2 в Италия.

Компаниите и потребителите в Европа, Америка и все по-често в Азия (които преди изглеждаха имунизирани срещу кризата) се борят с нарастващата инфлация. Резултатът е забавяне в покупката на смартфон: броят на потребителите, които притежават своя смартфон от четири или повече години, се увеличава на всички пазари.

Европейските потребители имат по-ценово ориентирано отношение към технологиите. Проучването на Kantar Worldpanel ComTech отчита, че 31% от собствениците на смартфони в Европа заявяват, че харчат в определен ценови диапазон в сравнение със само 22% от американците.

Индустрията на смартфоните навлиза в период на безпрецедентна промяна. Проучването отчита скромен ръст в притежателите на смартфони през Q3'22 в сравнение с Q3'21 на най-големите европейски пазари (Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания), САЩ, континентален Китай, Австралия и Япония. Ръстът на инсталации на годишна база намалява.

Производителите на смартфони трябва да намерят начин да се справят с инфлационния натиск и по-чувствителните към цените потребители. Подобрените условия за замяна, по-широк избор на бюджетни устройства, поемане на част от оперативните разходи, подобрени канали за дистрибуция и мащабно разработване на продукти са само някои от лостовете, които могат да бъдат задействани в тази ситуация.