Инфлацията доминира купуването на подаръци за празниците в САЩ

Новото прoучване Holiday Spending Survey на Debt.com показва, че тази Коледа мнозина ще харчат повече поради инфлацията и ще използват кредитни карти за покриване на разходите

от Redlink
Инфлацията доминира купуването на подаръци за празниците в САЩ

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Debt.com- потребителски уебсайт, които дава най-добрите съвети и решения на потребителите засправянето с дълг по кредитна карта, студентски заем, кредити за ремонт и др. анкетират 1000 възрастни в САЩ за плановете им за празничното пазаруване в края на 2023г.

От проучването на Debt.com става ясно, че инфлацията все още движи цените на всичко - от хранителните стоки до подаръците за коледните празници, но много от американците не са толкова загрижени от скока на цените, колкото миналата година.

През 2023 60% от анкетираните казват, че ще похарчат повече за подаръци за празниците заради инфлацията. Миналата година те бяха 54%. Сред тези респонденти 3 от 5 (54%) казват, че ще използват кредитни карти, за да покрият разходите за празничното пазаруване.

1 от 5 американци (21,6%) планира да похарчи повече тази година, като купи по-качествени подаръци. Един от трима анкетирани (32,44%) планират да похарчат за подаръци същата сума като миналата година, но да купят по-малко подаръци, заради инфлацията.

Две трети (66%) от анкетираните заявяват че през 2023г. пазаруват за празниците по-рано от миналата година. Повече от 1 на 3 (34%) започват с празничните покупки през ноември, а 15% са започнали с този тип покупки още през лятото, когато инфлацията за кратко спадна за първи път от две години.

73,01% от анкетираните планират да направят повечето от покупките си онлайн, а останалите 26,99% планират да пазаруват повече във физически магазини.

Американска традиция е да се влиза в дългове по празниците. По-високите цени и FOMO (страхът от пропускане) могат да доведат и до по-голямо използване на кредитни карти. Все пак дългът по кредитните карти се е увеличил с 16,6% спрямо само преди една година и сега американците дължат над трилион по кредитните си карти.
Със средните лихвени проценти от над 26% за основните кредитни карти в САЩ, а при картите на магазини за тръговия на дребно и от над 30%, Хауърд Дворкин, CPA и председател на Debt.com. казва: "Купувачите трябва да се запитат дали наистина трябва да купуват подаръци за всички или вместо това да купуват подаръци за малка група от членове на семейството и приятели."