Х срещу Threads – няма победител

Двете сходни платформи се опитват да увеличат пазарния си дял, но проблемите пред тях са сериозни.

от Redlink
Х срещу Threads – няма победител

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Х и Threads са сходни платформи, но с различни проблеми. Първата е стара и утвърдена, с репутационни проблеми след придобиването от Илон Мъск. Въпреки помирителния му тон на неотдавнашния фестивал Cannes Lions, рекламодателите тепърва ще се връщат към неговата X платформа и все още не е ясно кога и в какъв обем. В същото време съперничещата и доста подобна платформа Threads на Meta все още не е стартирала в обема, който компанията залага и обещава.

Разгледани през бройки Threads вече има 175 милиона месечни потребители, според скорошна публикация на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. Въпреки че това е с 25 милиона повече в сравнение с април, това все още е малко в сравнение със сестринските марки Instagram (2 милиарда+) и Facebook (3 милиарда+). Броят на потребителите на ден се оценява от Sensor Tower на 38 милиона.

В X се твърди, че броят на месечните потребители е 600 милиона, докато дневните активни потребители са 251 милиона, според Financial Times.

Как специалистите формулират проблемите: „ Threads все още изглеждат като платформа в търсене на мисия“, казва Лиа Хаберман, дигитален стратег и автор на бюлетина ICYMI пред Washington Post. „Фокусираното в една фраза съдържание не е новина. Не става въпрос за визуално творчество или видео, като Instagram или TikTok. Тогава за какво става дума?“

„ Threads стартират с малки претенции“, казва един създател на съдържание, но в опит да промени това възприятие, Threads сега предлага парични стимули на създатели, които могат да генерират ангажираност в платформата.

В Кан Мъск се обяви за почитател на забавната реклама и говори за възможностите за таргетиране на X, като същевременно декларира „сигурността на марката вече да не е проблем“. Но изглежда, че рекламодателите не вярват на това.

Adweek съобщава, че разходите за платформата са намалели с 20% през 2024 г. до 628 милиона долара (цифри от MediaRadar), докато броят на рекламните компании е намалял с 11% (от близо 12 000 на 10 600).

В годината на президентските избори обемът на противоречиво политическо съдържание на X тревожи много рекламодатели, които не са убедени, че проблемите с безопасността на марката са решени.

И каквито и да са възможностите за таргетиране, които Мъск обещава, някои рекламодатели посочват, че наличните рекламни продукти са по-малко конкурентни от тези на другите платформи.

„Ако Threads беше стартираща компания, нямаше да дискутираме дали има шанс да се отличи на пазара“ споделя Хаберман. „Те щяха да изхарчат парите на инвеститорите и след това тихо да се откажат или да бъдат придобити от друг играч. Не разбирам защо Марк Зукърбърг продължава да налива пари в платформа, чиято най-голямата привлекателност се състои в това, че е по-малко токсична алтернатива на Twitter. “