Global Effie Index: най-ефективните агенции, рекламодатели и брандове в света

3 от 5-те най-ефективни марки в света са ресторанти за бързо хранене

от Redlink
Global Effie Index: най-ефективните агенции, рекламодатели и брандове в света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Effie Worldwide обяви Effie Index® 2023 - 13-та годишна класация на компаниите, които стоят зад най-ефективните маркетингови инициативи в света.

Effie Index идентифицира и класира най-ефективните агенции, маркетолози, марки, мрежи и холдингови компании, като анализира повече от 4 750 финалисти и печеливши участия от допустими глобални, регионални и национални конкурси на Effie Awards по целия свят. Обявявана ежегодно, тя е най-изчерпателната глобална класация за маркетингова ефективност.

"Глобалният индекс Effie се превърна в златен стандарт за измерване на маркетинговата ефективност", каза Трейси Алфорд, глобален главен изпълнителен директор на Effie Worldwide. "Компаниите и марките на върха на нашата класация демонстрират най-висок ангажимент за ефективност. Без значение какво е тяхното бизнес предизвикателство, всички те имат едно общо нещо, те продължават да водят осезаеми успехи за своите марки. Бих искал да поздравя всички участващи екипи, те представляват най-доброто от нашата индустрия и трябва да бъдат много горди от постиженията си."

Класациите за 2023 са представителни за финалистите и победителите в Effie Awards, обявени между 1 януари 2023 г. и 31 декември 2023 г.

Компаниите за бързооборотни стоки / CPG, бързо хранене и напитките доминират в тазгодишната класация, като 3 от 5-те най-ефективни марки са QSR. AB InBev и McDonald's демонстрират своята отдаденост на ефективността, като заемат първите места съответно в класацията за маркетолози и марки за трета поредна година.


Резултатите в детайли:

Топ 5-те най-ефективните маркетолози: AB InBev, Unilever, McDonald's, PepsiCo, The Coca-Cola Company
AB InBev държи първото място за трети пореден път, като Gold и Grand печелят 15 техни марки на 10 пазара. Unilever отново е на второ място, след като падна до четвърто място миналата година, измествайки McDonald's до #3. PepsiCo отново влиза в топ 5 за първи път от индекса за 2021 г., като The Coca-Cola Company ги селедва, като отново се присъедини към Топ 5 за първи път от 2020 г. насам. Mondelēz International, Procter & Gamble, Yum! и Nestlé са класирани от #6 до #9, а Netflix влиза в Топ 10 за първи път, оспорвайки господството на CPG и QSR компаниите.

Топ 5 най-ефективните марки са: McDonald's, KFC, Oreo, UNITED24, Burger King


McDonald's продължава да демонстрира своята ангажираност към ефективността, като заема 1-то място като най-ефективна марка в света за трета поредна година. По същия начин KFC запазва своето # 2 място за втора година, отбелязвайки петото си поредно участие в Топ 5. Burger King потвърди доминацията на QSR марките, като запази мястото си на #5. Oreo се присъединява към Топ 5 за първи път като #3 най-ефективна марка. UNITED24 - инициативата на президента на Украйна, стартирала като основно място за събиране на благотворителни дарения в подкрепа на Украйна, печели в над 10 категории, на местно и регионално ниво. Високото класиране на UNITED24 в индекса за 2023 г., отразява работата, която се проведе през 2022/2023 г. и е свидетелство за постоянството, креативността и силата на украинската рекламна и маркетингова общност дори през най-предизвикателните времена. UNITED24 спечели Grand Effie от Effie Украйна 2023 за "Azovstal. Символ на постоянството".

Топ 5 на най-ефективни холдингови групи агенции: Omnicom, WPP, Publicis, Interpublic (IPG), Dentsu
Omnicom заема първото място като най-ефективна холдингова група, измествайки миналогодишния лидер WPP. Лидерската позиция на Omnicom през 2023 беше осигурена от силното глобално представяне на офисите на DDB, BBDO, PHD, OMD и TBWA, наред с други агенции от групата. Publicis заема третата позиция за втора поредна година, като IPG и Dentsu заемат съответно четвърто и пето място.

Топ 5 най-ефективни мрежи от агенции: McCann Worldgroup, DDB Worldwide, Ogilvy, BBDO Worldwide, Leo Burnett Worldwide
McCann Worldgroup на IPG си възвръща първото място, след година на #2. McCann Worldgroup преди това държеше титлата като най-ефективна мрежа от агенции в индекса за 2018-2021 г. Като част от силното представяне на Omnicom, DDB Worldwide се изкачи от четвърто на второ място, а BBDO Worldwide зае четвърто място. Ogilvy на WPP и Leo Burnett Worldwide на Publicis Groupe заемат съответно # 3 и # 5 места.

Топ 5 най-ефективните офиси на агенции: AlmapBBDO (Сао Пауло, Бразилия), Лео Бърнет Дубай (ОАЕ), McCann Worldgroup Gurugram (Индия), GUT (Буенос Айрес, Аржентина), Лео Бърнет Индия (Мумбай)
Конкурсът за най-ефективен офис на агенцията показва глобалния обхват и сила на агенциите по отношение на ефективността. AlmapBBDO е # 1 най-ефективен офис на агенция, като успехът им идва от силното представяне със спечелването на 18 златни EFFIE награди за 10 марки, включително Amazon, Meta, VW, Heineken и PepsiCo. Лео Бърнет Дубай заема 2-то място, появявайки се в Топ 5 за втора поредна година. GUT и McCann Worldgroup Gurugram отново влизат в Топ 5 на трето и четвърто място, като Special (Окланд, Нова Зеландия), Ogilvy Mumbai (Индия), DDB Bogotá (Колумбия), Gres Todorchuk (Киев, Украйна) и Africa Creative (Сао Пауло, Бразилия) допълват Топ 10-те най-ефективни офиси на агеции в света.

Топ 5 най-ефективни независими агенции в света за 2023г са: GUT (Буенос Айрес, Аржентина), Special (Окланд, Нова Зеландия), Грес Тодорчук (Киев, Украйна), Valor Socios de Marcas (Лима, Перу) и GUT (Сао Пауло, Бразилия)

GUT (Буенос Айрес) си осигури титлата "Най-ефективна независима агенция" с 2 Grand Effie награди и 18 златни ефита в 8 категории. Special заема второ място, като отново се появява в Топ 5 след едногодишно отсъствие. Грес Тодорчук, движен от звездното си представяне на UNITED24, влиза в класацията като #3. Латиноамериканските агенции претендират за 3 от първите 5 места, като Valor Socios de Marcas е на четвърто място, а Gut (Сао Пауло) на пето. За пореден път Топ 10 показа здравословен микс от агенции от цял свят. Класиран на шесто място, Robert / Boisen & Like-Minded, от Копенхаген, и седми се проведе от Mountains, от Шанхай. Агенция Мумбай, The Womb Communications и агенция Буенос Айрес, DON, си поделиха8-ото място в класацията. Mischief @ No Fixed Address зае #10 място за първи път, впечатляващ подвиг за агенция, основана през 2020 година.

В Европа най-ефективния рекламодател е McDonald’s (marketer), UNITED24 е най-ефективната марка, Omnicom е най-ефективната холдингова група агенции, McCann Worldgroup е най-ефектиената мрежа агенции, а Грес Тодорчук от Украина е най-ефективния офис на агенция и независима агенция.