Вижте наградените кампании в EFFIE България 2023

Noble Graphics е най-ефективната агенция за четвърта поредна година, а ДСК стана най-ефективния рекламодател и най-ефективен бранд за 2023

от Redlink
Вижте наградените кампании в EFFIE България 2023

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Effie Awards сe наложиха сред рекламодателите и агенциите в световен мащаб като най-изявеното признание в бранша и награждават всички форми на маркетингови активности, които допринасят за успеха на търговските марки. В тазгодишното издание на конкурса Effie Awards България участваха комуникационни агенции и рекламодатели с кампании, създадени за България и реализирани на българския пазар в периода 1 януари 2022 – 31 август 2023 година. Победителите бяха определени от жури, съставено от 22 професионалисти с богат опит в различни сфери на индустрията.

На бляскавата гала церемония на 28.11.2023 в Грандхотел Милениум в София, Effie Awards България обявиха победителите в тазгодишното издание на конкурса. От общо 19-те селектирани от журито финалисти бяха връчени общо 14 награди: 4 златни, 4 сребърни и бронзови награди в 8 от общо 13-те общи и специални категории на конкурса.

„Най-ефективна агенция“ на 2023 година, за четвърта поредна година и за седми път в историята на конкурса у нас, беше обявена Noble Graphics, която спечели общо пет награди - три златни и две бронзови. В класацията на второ място застана агенция proof., а третото място се заема от Saatchi&Saachi и Brandworks, част от Publicis Groupe България.

В категория „Корпоративни комуникации“ Noble Graphics бяха отличени със златна награда EFFIE за кампанията на ДСК “Hide the pain Harold става програмист“.

За привличането на кадри в своя IT отдел, Банка ДСК не може да се мери с големите компании, които предлагат невъзможно добри условия. Но работата там крие и негативи, които самите програмистите знаят. За да илюстрира „тъжната страна“ на софтуерните компании, Банка ДСК използва интернет сензацията Hide The Pain Harold. Със своята болезнена усмивка той описа минусите на IT сектора, като представя Банка ДСК като възможната алтернатива за дигиталните таланти. В резултат, IT отдела на банката получава рекорден брой CV-та, а видеото става онлайн хит сред програмистите и дивелъпърите.

Кампанията “Hide the pain Harold става програмист“ бе отличена и с бронзова награда в категорията „Малък бюджет“ на Effie България 2023.

Второто златна награда за Noble Graphics в Effie Awards 2023 бе присъдена за кампанията „Бизнес великани“ на Vivacom в категорията “Услуги“.

Vivacom решава да се обърне към най-голямата група бизнеси и гръбнак на икономиката ни – малките и средни предприятия, за да промени пазарните си позиции в бизнес сегмента. Vivacom базира комуникацията си на неоспорими икономически данни, за да отдаде заслужения респект към малкия бизнес, обръщайки се към него с „Бизнес Великани“. Като третира малкия бизнес като Голям бизнес, Vivacom успява за първи път от дълго време да увеличи пазарния си дял.

В категорията „Стоки“ е третата златна награда за Noble Graphics през 2023г., присъдена за кампанията им „ Без нищо излишно” за Шуменско на Карлсберг България.

За да се отличи сред океана от „специални“ бири, Шуменско решава да не добавя още към избора на потребителите, а точно обратното – да създаде бира и комуникация, без нищо излишно. Семплотата на „100% Малц“ е водеща във всеки един етап от маркетинг процеса – от бирата, в която има само 4 съставки, през изчистения бял етикет, до комуникацията и посланията. В резултат, новото Шуменско надскача заложените цели и се превръща в най-успешната нова бира, пускана от марката.

Последното присъдено отличие тази година на Noble Graphics е бронзовата Effie награда в категорията„Промоции“ за кампанията им „За малки и големи фенове“ за Kaufland България.

През 2023 г. Kaufland провежда промоция в сложна икономическа ситуация с намалена покупателна способност на българите и подбира за нея тематика, която моментално захласва и малчуганите, и възрастните – супергероите на Marvel. Насочвайки цялата комуникационна стратегия едновременно към „малки и големи фенове на Marvel” промоцията с Фикситата от 2023 г. успява да доведе семействата в Kaufland и да преизпълни зададените цели.

Агенцията proof. грабна четвъртата златна награда на Effie Awards България 2023 и се класира на 2-ро място като най-ефективна агенция за годината с кампанията „Свидетелят“ на Гражданска организация „Невидими животни“ в категория „Нестопански сектор“.

Кампанията дава видимост на невидим въпрос, показвайки какво се случва зад вратите на фермите за ценни кожи. Давайки гласност на проблема, използвайки креативния подход да разкаже чрез разследваща журналистика кампанията събира повече от необходимата квота подписи за международна кампания пред Европейската комисия, която да наложи край на вредните практики в тази индустрия.

Класираните на трето място агенции, част от Publicis Groupe България - Saatchi&Saachi и Brandworks, бяха отличени със сребърна награда в категорията „Устойчив успех“ за кампанията им „Колбасите на село Житница“ за Дликатес Житница.

Кампанията помага на по-малко познат производител на колбаси да се нареди до големите марки и да спечели доверието на предубедения пазар. От 5 години комуникацията показва истинското село Житница, с истинските хора, правещи истинските колбаси, защот българинът не вярва в качеството на колбасите, но вярва, че храната от село е качествена. Деликатес Житница се налага като най-предпочитаната марка наденици и е на трето място при кренвирши.

Saatchi&Saachi и Brandworks получиха и бронзова награда в категорията „Корпоративни комуникации“ за кампанията „Върни бутилката“ за Загорка АД.

За да убеди потребителите, че си струва да връщат празните бирени бутилки, кампанията превръща бутилката от нещо, което не забелязваш, в някой, за когото ти пука – герой на емблематична песен.

Втората бронозова награда за Saatchi&Saachi и Brandworks е отново за работата им със Загорка АД по кампанията „Ретрото винаги ще е на мода“ за Загорка Ретро.

Fashion Days останаха трети в класацията „Най-ефективен рекламодател“ със спечелената сребърна награда от тях и агенцията Human в категорията „Услуги“ за кампанията „ Love Stories”.

Кампанията "Love stories" надхвърля в пъти първоначално поставената цел да разшири аудиторията отвъд лоялните клиенти, запазвайки уникалната идентичност на Fashion Days. Тя постигна изключителна ефективност, като ангажира огромен брой потребители в социалните мрежи с над 50 000 споделяния и огромен обхват с над 2 000 000 показвания като става и най-споделяната кампания на Fashion Days някога.

HUMAN спечелиха и бронз за работата си по кампанията #followmyself с Fashion Days в категорията „Устойчив успех“.


В категорията „Услуги“ сребърна награда получиха McCann Sofia за кампанията “ Да бъдеш спонсор на живота: безценно“ за Mastercard.

Mastercard подкрепя каузата за подпомагане на устойчивото пчеларство в България. Брандът изгражда дългосрочно партньорство с istinskimed.bg на технологичния стартъп Pollenity. Създават лоялна програма, в която меда се превръща във валута, с която се купуват безценни изживявания, и се обръщат към професионалистите от финтех сектора, говорейки на техен език. Кампанията постига целените резултати и създава устойчива екосистема: от потребителите, получаващи качествен продукт, през пчеларите, получаващи сигурност, до малките бизнеси, “доставчици” на безценните изживявания в Лоялната програма.

Сребърна награда Effie в под-категорията на „Услуги“ - „Медия, култура и развлечения“ получи кампанията на The Walt Disney Company Bulgaria „Европа отвисоко“ – сезон 4 за ТВ канала National Geographic Bulgaria.

360° -та кампания за лаунча на „Европа отвисоко“ сезон 4 увеличава Reach-a с 3,6 пъти, аудиторния дял с 407%, рейтинга с 455% и превръща канала National Geographic Bulgaria в третия най-гледан тематичен канал.

Бронзова награда Effie получиха Нитрам Комюникейшънс в категория „Стоки“ за кампанията им „Пчелите никога не лъжат“ за Девин Изворна на Девин ЕАД.

Кампанията на Devin Изворна „Пчелите никога не лъжат“ цели да повиши осведомеността на аудиторията за чистотата на водата и нейния произход, както и да затвърди лидерските позиции на на марката на пазара на бутилирана вода. След периода на кампанията се отчита покачване от 6% в обема на продажбите, както и покачване на лоялността сред потребителите с 5 процентни пункта.

Пълен списък на победителите в Effie Awards България 2023 можете да разгледате тук. Конкурсът се организира от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и се провеждат с изключителната подкрепа на bTV Media Group и bTV Radio Group – генерални медийни партньори и Visa – златен спонсор.