Европейските издатели на война срещу Google

Тридесет и две европейски медийни групи обединяват сили в дело срещу Google за 2,1 милиарда евро твърдейки, че са претърпели загуби поради практиките на технологичния гигант в дигиталната реклама.

от Redlink
Европейските издатели на война срещу Google

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Alphabet – компанията майка на Google, е обект на иск за 2,1 милиарда евро (2,3 милиарда долара) от 32 медийни групи, които твърдят, че са претърпели загуби поради практиките на компанията в дигиталната реклама. Акциите на базираната в Маунтин Вю, Калифорния компания в деня на обявяване на делото падат с повече от 2%.

„Без злоупотребата с доминиращата позиция от страна на Google, медийните компании щяха да получат значително по-високи приходи от реклама и да плащат по-ниски такси за рекламни технически услуги“, казват адвокати на издателите. „От решаващо значение е, че тези средства можеха да бъдат реинвестирани в укрепване на европейския медиен пейзаж“, добавят те. За да подкрепят груповия иск адвокатите цитират глобата от 220 милиона евро на френския орган за защита на конкуренцията срещу Google за бизнеса на компанията с рекламни технологии през 2021 г., както и обвиненията на Европейската комисия миналата година.

„Ако има последващи регулаторни проверки, може да се наложи Google да ограничи практиките си и да предостави по-последователно, предсказуемо ценообразуване на своите рекламни клиенти“, казва анализаторът на Davidson & Co Гил Лурия.

Reuters изброява имената на някои от замесените: Axel Springer (Германия), Schibsted (Норвегия), Krone (Австрия), DPG Media, Mediahuis (и двете Белгия), TV2 Danmark A/S (Дания), Sanoma (Финландия), Agora (Полша) , Prensa Iberica (Испания), Ringier (Швейцария).

В изявление Google описва делото като „спекулативно и опортюнистично“, добавяйки, че „Google работи конструктивно с издатели в цяла Европа … [Нашите рекламни инструменти] се адаптират и развиват в партньорство със същите тези издатели“.