Effie Awards Europe награди най-ефективните кампании в Европа за 2022

Ogilvy е агенцията на годината, Grey London спечели Grand Effie, а за първи път награди печелят и три български агенции

от Redlink
Effie Awards Europe награди на-ефективните кампании в Европа за 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Effie Awards Europe и организираните от Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA) обявиха победителите в изданието на конкурса за 2022 г. Заявките се състезаваха в три различни секции: Multi Мarket – за кампании, които се провеждат в две или повече европейски държави; Positive Change – за кампании, които се провеждат в една държава и насърчават по-доброто в обществото и Best of Europe – за кампании, спечелили Gold/Grand Effie в национално състезание Effie през 2021 година.

Над 100 професионалисти в бранша от повече от 20 европейски страни отделиха времето си за определяне на тазгодишните победители. В журито на конкурса се включиха и професионалисти от България. В първи кръг журиране на категория Multi-Market & Positive Change Effies участваха Мартин Димитров, Творчески директрор, Nitram и Юлиян Добрев, Управляващ директор и ръководител на анализите, BluePoint Research and Consulting. Финалистите в категориитя на втори кръг бяха определени от жури, в чийто състав бяха Грета Колева, Управляващ директор, Graffiti BBDO & Proximity Sofia/BBDO Group Bulgaria и Десислава Проева, Директор продажби в bTV Media Group. Членове на Best of Europe жури бяха Иво Алтънов, Управляващ директор, Noble Graphics, и Гергана Иванова, Управляващ партньор, The Smarts Group.

Тази година журито, съ-председателствано от Кармен Фернандес де Аларкон – главен изпълнителен директор на Havas Испания и Магдалена Косинска – маркетинг директор за Централна и Източна Европа във Philips Domestic Appliances, връчи общо 56 награди на 41 агенции от 20 страни в цяла Европа. За първи път една страните, към която пътуват наградите на Effie Awards Europe е България. Три кампании на агенции от България бяха номинирани в конкурса тази година, като и на трите са присъдени награди.

Noble Graphics са удостоени със сребърна награда в категория FMCG от раздела на конкурса Best of Europe за кампанията "Навън с Пиринско" за Carlsberg Bulgaria. Коментарите от журито са, че високо са оценили бързата реакция на екипа към пандемичните реалности и начина, по който са отразени в тях наследството на марката и нейната уникална същност

Агенция The Smarts са отличени с бронз за кампанията „Имаш право на България“ за "Bulgarian in USA" в Best of Europe, категория „Държавни институции и публични услуги“. Журтито на Effie Awards Europe споделя, че са били особено впечатлени от ясния и директен подход към проблема, от майсторски разработената стратегия и постигнатите фантастични резултати.

We Are Human и Fashion Days са наградени с бронз за кампанията „Важните избори“ в категория „Положителна промяна – Търговски марки“. Журито е впечетлано от смелостта на стратегическата идея онлайн фешън ритейлър да бъде позициониран като изразител на ясна социална позиция, а не като търговец, чрез буквалното "размиване" на продуктите, за да се подчертае посланието на марката.

Това е първият път, в който български агенции получават международно признание за маркетингова ефективност от Effie Awards Europe. Redlink честити на Noble Graphics, The Smarts и Human първите за България отличия от престижния конкурс Effie Europe и им желае това да е само началото на високото международно оценяване на тяхната работа.

Престижната награда Grand Effie за изключителна работа беше връчена на Grey London за тяхната кампания „Запознайте се с Франк: Как едно зомби накара геймърите да се влюбят в Pringles“ за Kellogg's EMEA. Кампанията е отличена със злато в раздел Multi Market, категория FMSG.

За да привлече вниманието на геймърите, да промени възприятието за марката и да направи Pringles релевантен за тях, агенцията надхвърля измеренията на традиционната реклама, като създават собствен персонаж за видеоигра, изкарват го от рамките на играта и го вкарват в истинския свят на живо в Twitch. Колаборацията на Pringles с Twitch съживява Zombie Cowboy, наречен Франк, който помага на марката да достигне до недостижимите, да ангажира неохотните и да убеди съмняващите се. Геймърите могат да бъдат трудни хора, но Франк ги накара да му обърнат внимание, с еквивалента на над 65 години, прекарани с него в различни платформи, и в крайна сметка да изядат 8% повече Pringles.

Със спечелените 3 златни, 3 сребърни и една бронзова награда, Ogilvy са удостоени с титлата Агенция на годината от Effie Awards Europe. Две от отличените със Златно Effie кампании на Ogilvy са кампании, създадени от агенцията за Mondelez. Това са кампанията за Lacta „Никога не ме напускай“ за Mondeleze Гърция,отличена със злато в Best of Europe, категория „Положителна промяна“ и отличената в категорията Media Strategy & Idea от Multi Мarket раздела на конкурса кампания за Milka Tender words – using empathy to fuel media strategy. Третата златна награда на Ogilvy е за кампанията Heavily Accented (Тежък Акцент) на Ogilvy Spain, за испанската бирена марка Cruzcampo (собственост на Heineken) в категория FMCG на Best of Europe - същата категория, в която сребърна награда получиха Noble Graphics за “Навън с Пиринско“.

За препозиционирането на марката и насочването и към по-млада аудитория, Ogilvy Spain използват изкуствен интелект (AI), за да създадат deepfake видео с починалата преди 26 години легендарна и обичана от всички испанска изпълнителка Лола Флорес, която е от Андалусия, също като и марката Cruzcampo. Жителите на Андалусия често са обект на стигма и атаки заради характерния си акцент в Испания, а със своята пламенна реч, Лола Флорес подчертава колко е важно да пазиш корените си, за да бъдеш най-добрата версия на самия себе си. Кампанията получава медийно покритие оценено на 9,3 милиона евро от 615 медии, сред които и 38 телевизии и успява да убеди обществото, че да се подиграваш с нечий акцент е точно толкова обидно, би било, ако става дума за расата на човека.

Пълният списък на наградените кампании от Effie Awards Europe 2022 е тук.