Трима финалисти от България на Effie Europe 2022!

Списъкът с финалистите на Effie Europe 2022 г. е доминиран от марки, създаващи положителна промяна

от Redlink
Трима финалисти от България на Effie Europe 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Effiiе и Европейската асоциация на комуникационните агенции (EACA) обявиха финалистите на конкурса Effie Awards Europe за 2022 г.

В рамките на конкурса заявките се състезават в три различни секции: Multi Мarket – за кампании, които се провеждат в две или повече европейски държави; Positive Change – за кампании, които се провеждат в една държава и насърчават по-доброто в обществото и Best of Europe – за кампании, спечелили Gold/Grand Effie в национално състезание Effie през 2021 година.

Тази година журито от над 100 експерта от 26 европейски държави, между които и 6-ма от България, селектира 43 заявки в надпреварата Multi Market & Positive Change и 37 в секцията Best of Europe. Пълния списък с номиираните кампании може да видите тук.

Голямата новина за нашия пазар е, че сред финалистите има и трима от България – един в секцията Positive Change и двама в Best of Europe.

В категорията Positive Change Europe: Social Good – Brands финалист от България е агенция Human с кампанията за Fashion Days "Важните избори".

Noble Grpahics са финалисти в FMSG категорията на Best of Europe с "Навън с Пиринско", отличена със Златна награда от Effie Bulgaria 2021 в категория "Стоки".

Пандемията променя изцяло планираната стратегия на марката и Пиринско трябва да адаптира своята комуникация, за да съхрани лидерството си. С комуникационната платформа "Навън с Пиринско" марката вдъхновява и подкрепя отдиха сред природата. Благодарение на новата си комуникация, марката постига нови рекордни за страната продажби и повишава солидно пазарните си дялове.

Третият финалист от България е в категорията Best of Europe: Government & Public Service са The Smarts с кампанията “Имаш право на България“, отличена със Златна награда от Effie Bulgaria 2021 в категория „Социална, медийна и политическа“.

Кампанията „Имаш право“ цели да повиши избирателната активност в чужбина, спрямо изборите през 2017 г., както и да даде гласност на проблема с ограниченията за броя на избирателните секции в държави извън ЕС. Амбициозните цели на кампанията са изпълнени с постигането на 53% повече гласували българи в чужбина, което е с 20 % над поставената цел.

Тази година най-големият брой финалисти в Effie Awards Europe е от категориите "Положителна промяна", в резултат на признанието, което получават марките за приноса си към обществото чрез популяризирането на социални и екологични каузи чрез маркетинговите си комуникации.

Съпредседателстващите журито на Effie Awards Europe 2022 Кармен Фернандес де Аларкон – главен изпълнителен директор на Havas Испания и Магдалена Косинска – маркетинг директор за Централна и Източна Европа във Philips Domestic Appliances, споделят задоволството си от множеството кампании, в които марките дават своя полезен принос за обществото.

„От години наблюдавам как те [темите за устойчивост] придобиват все по-голямо значение за потребителите (особено младежите) и съм много щастлив да видя как все повече компании ги възприемат като неразделна част от своите маркетингови стратегии. Наясно съм, че е не е очевиден избор за всички, тъй като това е дългосрочен ангажимент, който не носи незабавни резултати от продажби, но го смятам за „задължителен“ ъгъл за тези, които мислят сериозно за изграждането на марки, които имат значение.“, казва Магдалена Косинска.

„Аз съм фен на социалните и потребителските тенденции. Опитваме се да препоръчаме стратегии, които се основават на това, което ще помогне на марката да постигне целите си, с пълна свобода и без да се обуславя от следване на определена тенденция в „света на рекламата“, добавя Кармен Фернандес де Аларкон.

Кой ще спечели Grand Prix, Златни, Сребърни и Бронзови награди от Effie Awards Europe ще разберем на онлайн гала церемонията на конкурса на 30.11. 2022г.

Екипът на redlink.bg поздравява трите българските агенции за голямото международно признание на тяхната работа!