Crisis-mas, футбол или първата Коледа след пандемията

Рекламодателите се готвят за ранен старт на комуникацията, изправени пред труден сезон и с футболно първенство паралелно на черния петък.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Още преди John Lewis да представи своята коледна реклама за 2022 г., което по традиция открива празничния сезон в Обединеното кралство, кризата с разходите за живот и натрупването на други фактори и събития доведоха до там, че повечето големи ритейлъри стартираха в британския ефир коледната си комуникация по-рано от обичайното. Няколко от най-големите търговци в Обединеното кралство пуснаха своите сезонни реклами по-рано от предишни години, включително веригите супермаркети Asda, Sainsbury и Lidl(по-горе), както и веригата магазини Marks & Spencer.

Причината е ясна – при отчитането на продажбите наскоро, главният изпълнителен директор на Sainsbury говори за ясни признаци, че „клиентите искат да разпределят разходите за Коледа, пазаруват по-рано, където могат купуват малко и често, докато планират разходите си за Коледа“.

Изнасянето по-рано на сезонните кампании е логичен отговор на променящите се потребителски модели на пазаруване, но има и други фактори, които оказват влияние. The Guardian подчертава рязкото покачване на цените на рекламата в медиите, тъй като пиковият сезон за пазаруване и Черният петък съвпадат със Световното първенство по футбол в Катар.

Безрадостна прогноза за черния петък

Организацията за онлайн търговия на дребно IMRG прогнозира, че общите продажби на черния петък ще намалеят с 5% в сравнение с цифрите преди пандемията. Ричард Лим, главен изпълнителен директор на Retail Economics, казва пред Retail Week, че по-заможните домакинства ще използват предстоящия Черен петък, за да разпределят коледните си разходи, докато по-малко заможните клиенти ще намалят пазаруването или напълно ще се въздържат от харчене.

Първото по рода си зимно Световно първенство, което започва на 20 ноември, се очаква да добави £269 милиона в допълнителни разходи по време на периода за пазаруване Черен петък, който започва на 25 ноември. Това сочат данните на Retail Economics и HotUKDeals, които предполагат, че 18% от тези, които планират да похарчат повече този Черен петък, ще го направят заради Световната купа.

Верните послания за една трудна Коледа

Марките, търговците на дребно и агенциите се затрудняват да установят подходящия тон за коледна реклама във време, когато рязко нарастващите сметки за енергия и храна ограничават коледните разходи за много семейства. Но от друга страна предстоящите празници са момент, когато мнозина ще могат да празнуват Коледа без Covid ограничения за първи път от две години.

Коледните разкази звучат по различен и завладяващ начин когато показват идеята за първокласно отбелязвани поводи у дома, към което се стремят потребителите.

Много купувачи възприемат нагласата „давай, Коледа е“ и са много по-спонтанни при покупките на хранителни стоки и избора на асортимент, от който купуват. Това е добра новина за импулсните категории.

Разумните марки ще използват празничната комуникация по Коледа, за да изградят лоялност сред нови или отпаднали потребители, с надеждата да смекчат неизбежния спад на разходите през януари.