Citroen с ново лого и идентичност на марката

Новата бранд идентичност е ориентирана към бъдещето на марката, като се обръща към корените ѝ

от Redlink
Citroen с ново лого и идентичност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Citroën представиха новото си бранд идентичност и лого, които сигнализират за вълнуваща и важна нова глава в историята на марката, която ускорява мисията си да направи електрическата мобилност достъпна за всички. Гледайки в бъдещето, френският производител на автомобили се завръща към корените си.

„Като прегръщаме нашите корени и преосмисляме нашата идентичност по модерен начин, ние изпращаме ясно послание до всички, че въпреки че оставаме верни на ДНК на нашата марка, нещата в Citroën се променят драматично.“ коментира Лоран Бариа, ръководител на маркетинга и комуникациите на Citroën.

През последните 103 години Citroën въвежда 10 големи промени във визуалната идентичност на марката си, но всяка версия включва емблематичните двойни шеврони, извлечени от оригиналната система за превключване на скоростите на Citroën.


Новият облик преосмисля оригиналното лого, прието за първи път от основателя на компанията Андре Ситроен, вдъхновен от успеха на първата му металообработваща компания, произвеждаща зъбни колела с форма на шеврон „рибена кост“. Новото лого на Citroën включва по-широки и по-изпъкнали „deux chevrons“, контрастиращи и заобиколени от по-мек вертикална овална рамка. Показателно е, че по-изпъкналият, подобрен вертикален овал поставя началото и на нова посока в езика на продуктовия дизайн, в който визуално изпъкващата емблема ще се превърне в незабавно разпознаваем отличителен елемент на всички модели на Citroën. Свежа, опростена цветова палитра и допълнително полиране на типографията с разработки на настоящите патентовани шрифтове на Citroën допълват логото и допълнително подобряват новата идентичност на марката.

Глобалният бранд дизайнер на Citroën Александър Реверт казва: „Докато търсим да изясним бъдещия си фокус, за нас беше логично да затворим цикъла, като се върнем графично към първото лого на Андре Ситроен, което представлява истинското обещание за достъпна и иновативна мобилност за всички.Постепенното преминаване към по-видим подпис на марката за нашите бъдещи дизайни е значителна, макар и фина еволюция, при която прецизността на техническите, функционални шеврони са обхванати от и контрастират с топлината и почти човешката мекота на овала, който ги заобикаля.”

Новата цветова палитра запазва класическите бели и студените сиви цветове, за да служи като "основа за спокойствие и лекота", но въвежда два допълнителни нюанса: "Monte Cralso Blue" – традиционен тон, присъстващ в емблематичните модели автомобили 2CV и DS; и по-енергично и отличително „инфрачервено“, което заменя използваното в момента червено за внасяне на по-динамичен контраст в печатни, физически и цифрови комуникационни продукти.

В подкрепа на новото вертикално овално лого е и свежа и всеобхватна програма за корпоративна идентичност, за да се предаде по-топъл израз на марката, който е лесен за очите, когато се изживява в различни условия. Например, новата идентичност е внимателно изработена с изчистен и опростен потребителски интерфейс, предоставящ на клиентите подобрено усещане за спокойствие при цялото им дигитално изживяване със Citroën, от хола до шоурума.

Освен това е разработен и нов анимационен език за интегриране на новата идентичност във всички дигитални точки на контакт, както вътре в автомобила чрез HMI екрани, така и извън него в приложението My Citroën, предоставяйки на клиентите обогатено и съгласувано Citroën изживяване. Новата идентичност също ще се разшири отвъд използването на новото лого върху и в превозните средства на марката и в дигиталната среда, за да обхване всички елементи на корпоративната идентичност на компанията: от мърчандайзинг и документация до търговските представителство и означенията на корпоративните сгради.

Еволюционното ново лого на марката и новата корпоративната идентичност на Citroën се допълват и с нов подпис на марката: „Нищо не ни движи като Citroën“. Новият подпис на марката подчертава предстоящата революция в подхода на марката към бъдещи достъпни решения за мобилност и нейния ангажимент за обслужване на клиенти без стрес.

„Продължаваме да гледаме на нещата по различен начин в нашата мисия да създаваме смели решения, които правят електрическата мобилност по-достъпна, и сме решени да докажем на нашите клиенти и на себе си, че никой и нищо не ни движи като Citroën, докато разширяваме емоционалното благополучие, което преживяваме вътре в колата до извън нея през цялото партньорско пътуване, което предприемат с нас.Това изисква революционно мислене във всичко, което правим, от иновативните превозни средства, които създаваме, до приобщаващите, отговорни услуги, които предоставяме, и изисква от нас да изразим и да отстояваме нашия уникален подход. Точно това обещаваме да направим днес.“ казва в изявление за медиите, представящо новото лого, идентичност и подпис на марката Лоран Бариа, ръководител на маркетинга и комуникациите на Citroën

Новата идентичност на Citroën е разработена от дизайнерския екип на Citroën, който се е възползвал и от експертния опит на Stellantis Design Studio, глобалната дизайнерска агенция на Stellantis, посветена на вътрешни и външни клиенти. Елегантното ново лого, което показва еволюцията на марката ще се появи първо на нов концептуален автомобил, а от средата на 2023 г. ще започне да присъства и на новите автомобили на марката.