Mastercard дигитализира румънските фермери и крайпътни търговци

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Mastercard, с помощта на McCann Worldgroup Romania, стартира нова кампания на румънския пазар, насочена към въвеждане на румънските фермери и крайпътни търговци в дигиталната ера. Кампанията Roadside Market трансформира крайпътните продавачи в истински малки бизнеси и ги свързва чрез популярното приложение Waze към най-голямата общност от шофьори в света. Нещо повече, тези търговци вече ще имат достъп до система за безкасово плащане, създадена специално за тях от Mastercard.

Когато отварят Waze за навигация, потенциалните клиенти могат да видят в реално време всички местни производители, които продават продуктите си на пътя, пред домовете си, в градините си или на други нетърговски места. Потребителите се представят с кратко описание и специален ПИН, който да използват за извършване на плащане, докато всеки продавач ще има POS за безкасови плащания - предоставен от Mastercard.

„Плащанията в брой досега бяха единственият начин за крайните продавачи да приемат плащания за продукцията си, което във все по-безкасовия свят ограничава броя на клиентите. Нашата цел е да създадем прецедент: да интегрираме малките производители в системата за безкасово плащане и да ги популяризираме по уникален начин, в едно от най-известните GPS навигационни приложения - Waze. Също така искаме клиентите да могат да плащат бързо и безопасно за местни продукти, култивирани или приготвени от квалифицирани занаятчии. Щастливи сме, че имаме с нас асоциацията My Transylvania като партньор в кампанията, те споделят нашата мисия за финансово включване и изграждане на по-добро бъдеще за малките местни производители “, казва Космин Владимиреску, кънтри мениджър, Mastercard Румъния и Хърватия

Кампанията стартира в Румъния, но предлага глобален пример за това как крайпътните търговци могат да бъдат дигитализирани, интегрирани и поставени в състояние да донесат стойност и стабилност на своите общности и икономиката като цяло.

Със старта си в Румъния, ROADSIDE MARKET предизвика национален разговор в традиционните и онлайн медии, като 5-те най-големи телевизии в страната отразяват новината и тя получава 28 милиона гледания само през първите 48 часа. През първите дни след старта над 300 улични търговци и малки производители от цяла Румъния се обърщат към Mastercard с молба да се присъединят към програмата.

„В световен мащаб, не само в Румъния, икономиките се движат към безкасово разплащане. В този контекст крайпътните търговци, които работят в неформалния сектор, са уязвими. Те се нуждаят от цифрови решения, които да им помогнат да придобият видимост и да станат по-важна част от икономиката. Преоткриването на пазара в дигитално пространство като Waze буквално поставя тези микро предприемачи на картата. Това е идея, започнала в Румъния, но може да предложи вдъхновение за много страни, които се сблъскват с подобни проблеми “, казва Каталин Добре, главен творчески директор, McCann Worldgroup & Regional Creative Director, McCann CEE.