Лицето е новият пръстов отпечатък

Разпознаването на лица става новия пръстов отпечатък – от отварянето на врати до бързо чекиране на летищата, портретите ни се съхраняват на все повече места. Следващата модна тенденция – да променим лицето си.

от Redlink
Лицето е новият пръстов отпечатък

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Системата Global entry на американските летища вече работи по опростен модел. Ако до миналата година бързата проверка е започвала със сканиране на паспорта и пръстов отпечатък, то сега всичко се прави със сканиране на лицето и по снимката на екрана моментално се изписва всичко – паспортни данни, номер на полета.

Удобството и бързината на лицевото разпознаване са големи, но притесненията – също. На летището пътниците очакват да бъдат проверявани и разпознати. Но този процес с все по-голяма вероятност се случва и в моменти, когато изобщо не предполагаме – камерите на пътна полиция, на банкоматите. Големите вериги магазини в САЩ като Уолмарт и Сакс използват технологии за разпознаване на лица, за да сканират за крадци в магазините, съществува дори софтуер, който се използва от църквите, за да следи посещенията на миряните.

Съвременният обитател на дигиталната реалност осъзнава, че лицето му се появява на безброй места – в социалните мрежи, месинджър, на камерата на телефона, на камерите по улиците и учрежденията, но свързани в една система на изображенията в крайна сметка се оказва, че всеки час на денонощието и всяко действие се проследяват и са известни до последната подробност.

Време е за тъмни очила. Нещо повече – след като десетилетия наред модата е променяла силуета и е помагала да изглежда, че имаме тялото, за което мечтаем, вече е време да се помисли и за това как можем да променим лицето си. Най-новите тенденции са в посока не да имаме красиво лице, а да имаме различно лице.

На ревюто на модна къща Balenciaga с колекцията Пролет 2020, дизайнерът Демна Гвасалия кани гримьорката Инге Грогнард и тя променя моделите като скулптурира лицата им с допълнителни изкуствени скули. Известен със своите прекалено големи подплънки, Гвасалия казва – ако някой ден не ви се иска да промените с подплънки линията на раменете или бюста си, може би ще предпочетете да сложите изкуствени скули или изкуствени устни.

Новата посока в козметиката изглежда е тази и това е голямо предизвикателство – вече е трудно да се направи революция с облекло, но възможността да променим лицето си може да е шанс за сериозна промяна. Традиционно модата отговаря за сбъднатите фантазии и промяната към един мечтан образ – днес този образ може да има различна форма на лицето и да е неразпознаваем от съответните устройства.

В същата посока работи и художникът Адам Харви, който разработва тъкани, които създават визуален шум или ореол, който пречи на електронните устройства да заснемат лицето на човека, облечен с дреха от такъв материал – нарича се HyperFace.

Засега разработките са още в процес на изпитание, но посоката е ясна – в епохата на все по-голям и повсеместен контрол да можем да си позволим поне няколко часа анонимност и свобода.