Как брандовете могат да оформят метавселената в своя полза

Разказват Джейми Моугън и Елиз Алварсън – асоциирани директори стратетегии в Ogilvy Чикаго

от Redlink , Източник: Ogilvy
Как брандовете могат да оформят метавселената в своя полза

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Няма как досега да не сте чували нещо за метавселената. Може би сте чували да я наричат „новия интернет“. Може би сте чели книгата или сте гледали филма „Играч първи, приготви се“ (Ready Player One) и сте чували, че метавселената е точно като всепоглъщащата виртуална игра в това произведение. Реалността е някъде по средата. Каквото и да сте чували, едно нещо е безспорно вярно: метавселената е тук, за да промени нашия свят.

Днешната консенсусна дефиниция на метавселената е нещо като „сближаването на физическата и виртуалната реалности“. Метавселената обещава по-малко ясно разделение между тези две сфери, размиването на границите между тях. В една повсеместна метавселена няма да има голяма разлика между това, което правим и къде го правим: в нашия „реален“ или „виртуален“ живот.

Крипто-технологията, незаменими токени (NFT) или платформи като Fortnite на Epic са текущи и нарастващи прояви на вида взаимодействия и преживявания, които носи идеята за метавселената. Метавселената в своя зенит е идея, концепция, стремеж. Но това вече не е сън.

Днес марките могат да оформят метавселената в своя полза

Това, което е вълнуващо и обнадеждаващо за метавселената, е, че нищо в нея не е издълбано в камък. Метавселената представлява потенциално голяма възможност за марките, но само ако марките се погрижат да дават приоритет на потребителите и тяхното изживяване с тях преди всичко останало.

Не е изненадващо, че новият кръстоносен поход за големите технологични играчи като Facebook (които преименуваха своята компания-майка на Meta, в случай, че се чудите колко сериозно Зукърбърг и компания я приемат), Adobe, Apple и т.н. е да има думата за това как ще изглежда метавселената и начина, по който потребителите и марките могат да се ангажират с нея. Въпреки че все още има толкова много въпроси за това в какво в крайна сметка ще се превърне метавселената в бъдеще, без съмнение тя е мястото, където марките имат възможност да започнат да действат и да взаимодействат с потребителите с оглед на неизбежното бъдеще.

Но това няма да е лесно предизвикателство. За да успеят в метавселената, много марки ще трябва да изоставят обичайните си маркетингови стратегии и модели на поведение. Марките трябва да забравят за прихващането. Може би повече в която и да е друга платформа досега, потребителите в метавселената ще изискват потапящи преживявания, при които интеграцията на марката ще трябва да е нещо повече от това просто да се покаже. Марките ще трябва да имат присъствие на живо в реално време със значимо въздействие, при което предлагат на потребителя нещо ценно по автентичен и неинвазивен начин. Това идва с известен риск, но и с потенциално висока печалба. Поради това празното платно, което е метавселената (и многото платформи, които възприемат нейната концепция) дава както на марките, така и на създателите на съдържание, възможност да правят иновации с преживявания и съдържание, които преди са се били извън техния обхват. И тези предимства могат да се използват в полза на марките, независимо от техните уникални бизнес цели.

Ето някои начина, по които марките могат да използват първите дни на метавселената, за да създадат нови възможности за растеж:

Достигнете до нови аудитории и съживете възприятията за бранда.
В днешния силно фрагментиран медиен пейзаж, марките често се борят да достигнат и да се свържат с определени аудитории. Например, много от тях се опитват ефективно да окажат въздействие върху по-младите поколения. Метавселената представлява страхотна възможност за тези марки, тъй като много платформи, базирани на метавселена, са доминирани от по-млада публика. Roblox Games – масивна платформа за игри, създадена от потребители, има над 42,1 милиона активни потребители дневно и две трети от тях са на възраст под 16 години. Като ефективно и автентично станат част от метавселената, марките могат да изпълняват стратегии не само, за да бъдат забелязани от по-младата аудитория, но и да променят възприятието за тяхната марка сред тази много ценена група.

Създайте дълготрайни взаимоотношения с потребителите и изградете общности.
Публиките, които се занимават с платформи, базирани на метавселена, са сред най-лоялните и страстни от всички. По този начин, за да могат марките да успеят в своите метавселенски усилия, те трябва да донесат нещо смислено за потребителя или за неговото преживяване. Ако го правят последователно и по автентичен начин, марките могат да създадат плодотворна и дълготрайна връзка.

И така, как марките могат да направят това в метавселената? Има разлика от изживяване до изживяване,така че една марка не може да очаква просто да скочи в една игра или платформа и да очаква успех. Марките трябва да отделят време, за да се потопят във всяка платформа, научавайки езика, жаргона и културата вътре в нея. Ако го направят, те могат да започнат да предоставят стойност на потребителите, като си сътрудничат с тях, овластяват ги, стават покровители, награждават ги или развиват обогатяващо общуване лице в лице, което свързва потребителя с марката – като същевременно не се намесват в уникалността на потребителя и персоналното му изживяване.

От години Stella Artois е официален спонсор на първокласни писти за конни надбягвания като Аскот. Но сега същата идея e пренесена в метавселената със сделка за спонсориране на Zed Run - базираната на блокчейн платформа за онлайн конни надбягвания. Някои марки като Stella Artois в този случай могат да използват предишното си участие в спорт/игри, за да внесат незабавно достоверност на навлизането си в метавселената. За други марки навлизането в тези области ще бъде напълно ново. Независимо дали увеличава съществуващата аудитория или започва нова връзка, всяка марка ще има възможност да насърчи дълготрайни взаимоотношения в метавселената.

Създавайте разкази, които изграждат отличителност.
Отличаването никога не е било лесно, а напоследък става още по-трудно в нашия свят на медийно изобилие. Метавселената обаче може да бъде сбъдната мечта за тези, които трябва да се разграничат или да се откроят в своята категория. Опциите са безкрайни и марките, които мислят и действат най-креативно, ще са тези спечелили вниманието и възхищението на потребителите в метавселената. Метавселената дава възможност на марките да създават нови разкази за бранда и оригинални виртуални светове и герои. Или пък брандовете могат да изберат да използват и оживят своите вече разпознаваеми отличителни активи.

Модните марки напоследък намериха дом в световете на игрите и тъй като платформите, базирани на метавселена, продължават да растат, трябва да се развиват и тези възможности. Balenciaga, например, постигна успех в популярната игра Fortnite, използвайки огромния виртуален свят, за да пусне нов външен вид на аватарите.