Устройство създадено от Wunderman Thompson Колумбия превръща солена вода в електричество

Иновацията за чиста енергия от E-Dina ще освети общности, които нямат електричество, по целия свят

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Колумбийската стартираща компания за възобновяеми енергийни източници E-Dina и Wunder's Thompson Колумбия представиха WaterLight – революционно устройство, което превръща един прост природен ресурс – солената вода – в електрическа енергия, променяща живота. Иновативният продукт е разработен в отговор на набор стряскащи статистически данни: въпреки напредъка по световните енергийни цели, Световната здравна организация съобщава, че 840 милиона души в момента са без достъп до електричество, затруднявайки способността им да работят извън светлата част на денонощието, да изпълняват основни задачи и поддържат връзка с по-широкия свят. Тъй като търсенето на електроенергия ще се увеличи със 70% до 2035 г., а традиционните изкопаеми горива ще се изчерпат през следващите 52 години, това иновативно ново решение е спешно необходимо.

Съвместно проектирано и съвместно разработено от Wunderman Thompson Колумбия, новаторското устройство WaterLight използва силата на йонизацията - проста химична реакция, при която електролитите в солената вода реагират с магнезия от вътрешната страна на устройството, произвеждайки електрическа енергия. Освен че работи като преносима лампа – половин литър солена вода, поставена в устройството, осигурява невероятните 45 дни светлина – WaterLight е способен и да зарежда малки уреди като мобилен телефон или радио чрез USB порт. Перфектно подходящ за морска вода, устройството реагира и на прясна вода, смесена със сол и дори – в аварийни ситуации – на урина.

При създаването на тази авангардна технология, E-Dina и Wunderman Thompson Колумбия разглеждат вековните традиции на Wayúu, местна общност, живееща на отдалечения полуостров Гуаджира, разположен на границата между Колумбия и Венецуела. Въпреки че достъпът до електричество е ограничен, сухият пустинен терен е заобиколен от най-мощната батерия в света – морето.

С помощта на WaterLight, Wayúu ще трансформират този изобилен природен ресурс в безопасен, устойчив начин за захранване на живота: от нощен риболов до зареждане на мобилни телефони, без да е необходимо да пътуват с километри, създавайки усещане за свързаност в общността и към по-широкия свят.

Богатото културно наследство на Wayúu е отразено допълнително във водоустойчивия дизайн на устройството WaterLight. Декорирана с традиционни шарки и символи на властта, дървената повърхност черпи вдъхновение от древното изкуство на тъкане „Канас“, със стилизирани геометрични фигури, представящи морето, фауната и флората на природната среда. Междувременно каишката, създадена от „Eünün“ - майсторките на общността - остава вярна на своите занаятчийски корени.

В съответствие с ангажимента на E-Dina за устойчивост, WaterLight е създаден като дълготраен, 100% рециклируем продукт. Проектиран да функционира за 5600 часа – което се равнява на над 230 дни или 2 до 3 години употреба – неговият капацитет да доставя чиста електрическа мощност не е ограничен до полуостров Гуаджира. Потенциалът на WaterLight да бъде представен в световен мащаб е наистина глобален.

Бас Корстен, главен творчески директор на Wunderman Томпсън: „WaterLight демонстрира как свещеното триединство на технологиите, креативността и човечеството може да създаде истинска новаторска идея – такава, която притежава потенциала да трансформира живота на милиони хора.“

Много развиващи се страни като Сиера Леоне, Нигерия, Габон, Сомалия и Сирия са в подобна позиция като полуостров Гуаджира без достъп до енергия, но с голяма брегова линия. За правителствата, неправителствените организации и частните организации, търсещи устойчиви технологични решения за тези специфични крайбрежни общности, WaterLight представлява иновативен, рентабилен вариант. В допълнение с глобалната бежанска криза, която ще се влоши през следващите години, устройството може да се окаже безценно за благотворителни организации, предоставящи на мигрантите основни удобства, особено в ситуации, в които ресурсите са оскъдни.