Първият в света шоурум на кола в автобус

Вижте наградената с бронзов лъв кампанията на KIA Picanto "Пасва навсякъде", създадена от Ogilvy Салвадор

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Салвадор автобусите от градския транспорт не са само популярно средство за придвижване. Те са и своеобразни „подвижни пазари“, в които може да се купи всичко. Местните търговци продават на „пленената“ в автобусите на градския транспорт аудитория плодове, зеленчуци, бижута, книги и какво ли още не. Вдъхновени от това Ogilvy Салвадор създават за Kia Motors една иновативна кампания, която е доста различна от всичко, което се прави в автомобилната индустрия.

След като практически всичко може да се продава в автобусите в Ел Салвадор, защо да не се продава и кола? Така се ражда кампанията за Kia Picanto “Пасва навсякъде“, за която Ogilvy Салвадор превръща автобус в първия в света подвижен автосалон.

„Ние винаги сме внимателни към предлагането на страхотна идея, която оказва влияние върху нашия клиент и връзката му с неговата публика, водени от нашата визия за „креативност без граници“. Поради тази причина подготвихме истински автобус, един от тези, с които ежедневно се придвижваме из града. Ето как разработихме „Kia Picanto, пасва навсякъде“ и генерирахме уникално изживяване за хората“, обяснява Себастиан Булорини, генерален творчески директор на Ogilvy Салвадор.

Освен че е подвижен билборд, подвижният автосалон позволява на пътниците в автобуса да разгледат отблизо компактната и икономична Kia Picanto, която „пасва навсякъде“ (включително и в автобус!). А с помощта на търговците на Kia в „автосалона“ пътниците могат да се убедят в достъпността на Kia Picanto, на база на сравнението между месечните им разходи за градски транспорт и таксита и вноските за изплащането ѝ.

Рикардо Сътър, Country Manager на Excel Ел Салвадор (компанията която представлява Kia Motors в страната), коментира: „Успяхме да привлечем вниманието на всички и да доближим марката до всеки, който е бил по пътищата на страната. Целта ни беше да се отклоним от обичайния начин, по който можем да представим нов модел, и мисля, че успяхме. Показването на нова кола в автобус и развеждането на потенциални купувачи из града беше успех.“

След премиерата в Салвадор на първия автосалон в автобус, KIA анализира възпроизвеждането на този подход ина други пазари. „Несъмнено креативността движи бизнеса и ни позволява да подобрим пълния му обхват“, заключи мениджърът на Excel в Ел Салвадор.

Кампанията „Пасва навсякъде“ беше отличена с бронзов лъв в категорията Direct Marketing - Culture and Context на Cannes Lions International Festival of Creativity 2022. Това е едва втория лъв, печелен някога от Салвадор, след като през 2016 г. MullenLowe Commercial Advertising спечели първия за Салвадор лъв в Кан в категорията PR с кампанията си за дигиталния вестник El Faro.