Орехът – емоционалната коледна реклама на Esselunga

Италианската верига супермакети представя ежедневни житейски истории, за да подчертае важността на всеки техен клиент и неговите емоции

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Италианската верига супермаркети Esselunga фокусира комуникацията си върху историите на хората, клиентите, които влизат в магазините й всеки ден, придавайки по-дълбок смисъл на обикновено ежедневно действие като пазаруването на хранителни стоки.

В центъра на коледната реклама „Орехът“ на Esselunga е историята за приятелството между малкия Карло и сладката Марта. Слоганът на марката в края на видеото „Няма покупка, която да не е важна“ е основата, върху която е изграден разказът. Празничната коледна атмосфера се засилва от размяната на подаръци между двете деца, която се превръща в неочаквана коледна изненада 15 години по-късно, която доказва, че приятелството може да устои на времето и разстоянията.

Кампанията е създадена от базираната в Ню Йорк творческа агенция SMALL, а "Орехът" е режисиран от Руди Розенберг чрез продуцентската компания Indiana Productions, оригиналната музика е създадена от Стабиоло Мюзик. Премиерата на рекламата бе анонсирана с печатна реклама, излъчванията ѝ в италианските телевизии са в седмицата преди Коледа, като ще присъства в кина и в дигитални канали до началото на новата година.
„Искахме да изобразим приказка за приятелство, която издържа на преминаването на времето и разстоянието. Направихме това чрез орех, символичен плод, който подходящо представя концепцията за грижа.“ казва Роберто Селва, директор "Маркетинг и комуникации" в Esselunga,

„Орехът“ е втора поредна реклама от концепцията „Esselunga истории“ след представената през септември „Прасковата“, която предизвика широка обществена полемика.

Момиченцето Ема, главен герой на историята, разказана в тази реклама, моли майка си, с която пазарува да купи праскова, както скоро разбираме, че това е претекст да се опита да събере разделените си родители. Кампанията предизвика поредица от коментари, предимно негативни. Ако за някои историята на различното семейство е повече от приемлива, за други фактът, че евентуалното събиране на родителите може да зависи от дете, е дълбоко погрешен и не бива да се използват подобни внушения. В продължение на дни в социалните медии и извън тях, „Прасковата“се обсъжда толкова много, че дори италианския премиер-министър Джорджа Мелони се намесва в дискусията.

Лука Лоренцини, основател на Small, коментира: "Започнахме от концепцията, която нашият клиент ни зададе: "Няма разходи, които да не са важни". Решихме да поставим потребителите в центъра на историята, кои са те, техния живот и да го направим с разказ, различен от типичния за италианската реклама. Може би защото живеем в Ню Йорк, работим с клиенти от цял свят и виждаме друг начин да разказваме ежедневието."