Квадратният метър с Grand Prix от Cannes Lions 2024

Вижте рекламата на Hornbach "Квадратният метър", създадена от Heimat\TBWA, Berlin, отличена с Grand Prix Film Craft Lions от Cannes Lions International Festival of Creativity

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тази година в категорията Film Craft Lions на Cannes Lions International Festival of Creativity се състезаваха 1552заявки. От тях бяха наградени 46: седем златни лъва, 16 сребърни и 22 бронзови, а Grand Prix бе присъденo на Heimat\TBWA, Берлин за "The Square Meter"(Квадратния метър) за веригата магазини "направи си сам" Hornbach, което търговската верига Hornbach деликатно коментира нарастващите цени на наема на квадратен метър в Германия и в Европа.

Докато цените растат и икономиките се свиват, европейците са изправени пред нарастваща жилищна криза. В Германия ( а и не само там) хората трябва да се задоволяват с все по-малки жилища и да се справят с все по-малкото пространство в домовете си, оставяйки място само за най-важното. Пред марката на търговската верига „Направи си сам“ магазини Hornbach, която винаги е стояла зад амбициозни и големи проекти за подобряването на дома и градината, предизвикателството е да покаже, че творчеството все още има място в днешната реалност, в която всеки квадратен метър се превръща в изключително ценен ресурс.

Дългогодишната агенция на Hornbach - Heimat\TBWA, Berlin, създава един визуално зашеметяващ филм, с който убедително демонстрира, че пространството от един квадратен метър може и да изглежда малко, но същевременно е безкрайно пространство от идеи. Едноминутното видео, заснето от режисьора Стив Роджърс от TDF Berlin проследява един ден от живота в къща с невъзможно малки стаи - от спалня, която се използва и като душ кабина, до трапезария със столове, висящи от стените. Всички показани във видеото пространства за живеене и споделяне, през които главния герой преминава не надвишават един квадратен метър. На финала, главният герой излиза от лабиринта и попада, сякаш от главата на Джон Малкович, на сцена пред аплодираща публика, а рекламата завършва с посланието"Всеки квадратен метър заслужава да бъде най-добрият в света".

"Искаме да насърчим и вдъхновим хората творчески да преосмислят и проектират стаи и пространства, както в рамките на собствените си четири стени, така и извън тях", обяснява Томас Шнайтман, ръководител на международната марка Hornbach. "Особено на места, където достъпното жилищно пространство става все по-оскъдно, броят на идеите на квадратен метър трябва да бъде още по-голям."

Екипът на сценографа Стивън Джоунс-Еванс ръчно изработва всичко, което зрителя вижда. "Този филм е въплъщение на марката Hornbach. Построили сме всичко на ръка, от леглото до вертикалната трапезария. Няма специални ефекти, само идеи", казва Гуидо Хефелс, основател на агенцията и CCO. Стаите, през които се движи главния герой, са компактни, но предават усещане за мащаб, нещата се плъзгат, сцените се променят по странни начини, подобни на сън. Липсва спретната естетика на Ikea, изчистение линии истранните акценти на шведските имена на мебелите, а светът на Hornbach e земен, див и несъвършен.

Президентът на журито на Film Craft, Прасун Пандей, рекламен режисьор в Corcoise Films India, заяви: "Не се случва често човек да види всички кинематографични изкуства да се съчетаят толкова перфектно като в синхронното плуване, за да превърнат темата "Направи си сам" във филм с магическа интрига. Този филм е чудесно напомняне не само на всички творци и режисьори, но и на клиентите, че няма такова нещо, наречено "категория с нисък интерес".