Калкулатор на футболните страсти определя отстъпки за подмяна на мебели

Алгоритъм на Wunderman Thompson, базиран на количеството и интензивността на коментарите в Twitter, предлага отстъпка за подмяна на счупени мебели според случващото се с отбора на Аржентина на Световното по футбол

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Арежнтина футболът е религия, а Световното първенство неминуемо нажежава страстите на темпераментните аржентински фенове. Несправедливо отсъдена засада или гол в последната минута на мача, особено когато играе отбора на Аржентина, са ситуации, които могат да доведат не само до изблик на емоции от аржентинските фенове, но и до повреди или счупване на част от мебелировката им.

Затова и FC Hogar & Deco – един от най-големите аржентински ритейлъри на мебели и аксесоари за дома (включително и електроника), създаде The Passion Calculator (Калкулаторът на страстите)= базиран на алгоритъм софтуер, който публикува отстъпки в социалните мрежи в зависимост от това какво се случва по време на мачовете от Световното първенство, в които участва отборът на страната. Софтуерът изчислява шансовете за „случайно“ повреждане на мебели по време на футболен мач на отбора на Аржентина и предоставя пропорционална отстъпка за замяната им.

Вдъхновен от страстта на аржентински футболни фенове, докато гледат красивия мач, „Калкулаторът на страстта“ се захранва от алгоритъм, създаден от Wunderman Thompson Dubai, който може да изчисли страстта въз основа на количеството и интензивността на коментарите, направени в Twitter по време на мачовете на Аржентина.

Алгоритъмът превръща туитната страст в пропорционална отстъпка за артикули, налични в FC Hogar & Deco, Колкото по-висока е страстта онлайн, толкова по-вероятно е да се появят счупени телевизори, летящи през прозорците лампи, счупени маси за кафе и така нататък и, съответно, толкова по-висока е отстъпката.
За да се създаде алгоритъмът, са анализирани над 128 000 туита от последните две години, всички свързани с 30+ неща, които могат да се случат по време на футболен мач: от отбелязването на победен гол в последната минута до отмяна на гол и получаването на червен картон през първото полувреме.

„Калкулаторът на страстта“ стартира точно преди началото на Световното първенство и е на живо по време на турнира, работещ винаги, когато Аржентина играе и разбира се е популяризиран с реклама, излъчвана по време на тези конкретни мачове.

Пабло Дачефски, изпълнителен творчески директор на Wunderman Thompson Dubai, коментираа: „„Калкулаторът на страстта“ съчетава силата на данните, добрият исайт за това как живеят аржентинците и как изживяват футбола и марка, която постоянно действа, за да бъде релевантна за своята аудитория.“